Novi pretresi u Banjaluci i Doboju zbog javnih nabavki tokom pandemije

Između ostalog, pretresaju se bolnica u Doboju, prostorije Instituta za javno zdravstvo RS u Banjoj Luci i drugi poslovni i privatni objekti.

Pretresi se obavljaju u okviru istrage koje se odnosi na javne nabavke medicinske zaštitne opreme JZU bolnice „Sveti apostol Luka“ u Doboju, kao i druge medicinske opreme koju je nabavljao Institut za javno zdravstvo RS u prošloj godini, zaključuje se u saopštenju.

Institut za javno zdravstvo RS je po cijenama višestruko višim od tržišnih obavljao javne nabavke na početku pandemije, potvrđeno je za RSE u Republičkom javnom tužilaštvu u četvrtak, 16. septembra.

Branislav Zeljković, direktor Instituta, uhapšen je 16. septembra, dok su dan ranije u akciji MUP-a RS uhapšeni Saša Marković, direktor banjalučke turističke agencije „Travel for fun“, Slavko Bojić, direktor preduzeća „Procontrol“ iz Banjaluke koje se bavi elektro inženjeringom, konsaltingom i arhitektonsko-građevinskim djelatnostima i Dragan Dubravac, direktor firme “Promeding” iz Laktaša kod Banjaluke, koja se bavi trgovinom farmaceutskim proizvodima.

Institut za javno zdravstvo RS je od ovih preduzeća, kako navodi Tužilaštvo, po cijenama višestruko višim od tržišnih, obavljao javne nabavke na početku pandemije, u martu i aprilu 2020. godine, prilikom čega je pribavljena protivpravna imovinska korist od oko 790.000 KM (395.000 eura).

Uhapšenoj četvorici je određen jednomjesečni pritvor 18 septembra.

ba.voanews.com