Search
Close this search box.

Novac za umru uložili u pronalazak pitke vode

Podijeli članak:

Lijepa priča stiže iz Gradačca. Riječ je o hajratu hadži Tasina i hadži hanume Mine Okić, bračnog para koji je odgodio ovogodišnji odlazak na umru, preusmjerivši sredstva na pronalazak pitke vode na koti Bandera, na kojoj je prije sedam godina izgrađen spomenik „Ljiljan“, posvećen svim braniteljima BiH.

Dva dana

Kako je kazao Tasin, cilj je da svi imaju pitku vodu te je dodao da su u građevinskom odboru, koji broji 10 članova, mahom dobri organizatori i ljudi koji ne žale, kad god „zaškripi“, iz svoga džepa izvaditi novac, samo da poslovi ne stanu.

– Mi smo na koti Bandera sagradili spomenik „Ljiljan“ koji okružuju stećci, spomen-sobu, autentičnu zemunicu, asfaltirali put do spomenika, ali nam je uvijek na umu bila pitka voda. Gotovo da nije bilo izlaza da se ovaj problem riješi – kaže hadži Okić, borac koji je branio svoj Gradačac i svoju domovinu i aktuelni predsjednik Gradske organizacije „Patriotske lige“ Gradačac.

Ističe kako su supruga i on prije Kurban-bajrama odlučili da odlazak na umru odgode te da sredstva usmjere na pronalazak vode na Banderi. Tako je došao čovjek koji, uz pomoć strojeva, pravi bušotine i pronalazi pitku vodu. Nakon dva dana rada na dubini od 50 metara, na radost svih, potekla je voda.

Riješili problem

– Ovdje će se posjetioci, a godišnje ih bude na hiljade, od sada moći napiti hladne, bistre, pitke vode, imat ćemo vodu za mokre čvorove, a višak ćemo usmjeriti mještanima Jasenice. Radosni smo što smo hajratom za svoje roditelje, svoju porodicu, riješili veliki problem – kazao je hadži Okić.

Bogatiji kraj

– S vodom su spomenik „Ljiljan“ i cijeli kompleks, ali i ovaj kraj bogatiji. Dragi Allah je htio da vodu pronađemo na vrhu kote Bandera, s koje su se branili Gradačac i BiH – rekao je hadži Tasin Okić.

 

 

 

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi...

Bosna i Hercegovina je širom svijeta poznata po svojim prirodnim ljepotama. Prelijepa jezera, rijeke...

Zeničanin Irdin Krnjić, koji je na muzičkoj sceni poznat pod estradnim imenom Irdin Dinči, a koji...

Meteorolog Nedim Sladić je otkrio da bi izuzetno sparno vrijeme moglo potrajati bar još...

Honor je jučer u Kini predstavio Honor Magic V3 koji se izdvaja kao vrhunac...

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavilo je podatke da je Komisija za uništavanje opojnih...