Nova sistematizacija u RMU Zenica: Poznato koliko je radnika proglašeno viškom

Podijeli članak:

Rudnik mrkog uglja Zenica zvanično ide u sistematizaciju radnih mjesta. Od 800 radnika, njih 164 proglašeno je viškom.

Odlučeno je ovo na sjednici Upravnog odbora Elekroprivrede BiH. Hoće li ovo riješiti nagomilane probleme zeničkog rudnika?

“Bolje 150 radnika zbrinuti adekvatno nego da 800, evo 796 nas ima nego da smo svi pali i da nas nema nigdje”, rekao je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica

Ovim riječima i sindikat, ali i radnici Rudnika mrkog uglja Zenica dočekuju sistematizaciju u ovom rudniku. Sa obustavljenom proizvodnom i dok čekaju isplatu već dvije zaostale plate, smanjenje broja radnika vide kao jedino rješenje.

“Mi smo mozda mogli i traziti palta da se ispalti, li ne, mi smo zeljeli da kao Sindikat stojimo iza tih ljudi tih 154 da oni odu sa uvezanim radnim stazom i sa adekvatnim otpremninama”, objasnio je Avdić.

Ovo je samo prva faza. Novim Pravilnikom o organizaciji, te izmjeni Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta RMU Zenica u narednih godinu dana uslijedit će još dvije. Broj radnika će se dalje smanjivati, a na kraju je planirano i zvanično zatvaranje pogona Stara Jama.

“Obzirom da mi i po novoj sistematizaciji od 641 radnika imamo upražnjenih 19 radnih mejsta na mjestu NK raqdnik u jami, tako da je sva ova priča mahom oko randika koji su vani i koji su zbog zatvaranja tog pogona sada ostali neraspoređeni po sistemazizaciji”, rekao je Mensur Hukić, direktor RMU Zenica.

Ističu da se ovim otvara put ka produktivnijoj proizvodnji u jedinom preostalom pogonu Raspotočje, od kojeg u konačnici ovisi isplata plata radnicima. Sada je norma za rad od 20 hiljada tona mjesečno – ostvariva. Ipak, sindikalni predstavnici svjesni su da sličan scenario čeka i ostale rudnike Federacije, te pored optimizma dijele i opravdanu bojazan, piše BHRT.ba.

“Ne treba bježati od isitine Ovo je jedna faza u zatvaranju rudnika u konačnici e sad dal će to biti u naredne tri ili 6 pokazat će nam rezulatit rada novi pravlinik o organiazciji i i sistemaziaciji”, navodi Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH

Uporedo sa ovim procesima kreće se i u aktivnosti isplate plata zeničkim rudarima jer je to prvi i glavni preduslov da se u ovom rudniku ponovo počne kopati ugalj

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lakše je poslovati u Kolumbiji, nego u BiH, kažu svjetski parametri. Bosna i Hercegovina...

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i...

Rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini doveo je do inicijative o uvođenju većeg...

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom...

Pripadnici njemačke Savezne policije u civilu juče su uhvatili na djelu tri državljanke Bosne...

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina...