Search
Close this search box.

Nova pravila za putovanja autobusom

Podijeli članak:

Putnici koji na odmor putuju autobusom preko agencija od danas će moći da nose samo jedan prtljag, odnosno kofer po sjedištu i to težine oko 23 kilograma, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

On je “Tanjugu” rekao da ovo pravilo nije obavezujuće i da je ono dogovor između agencija, jer je tokom prethodnih godina velika količina prtljaga putnika predstavljala ozbiljan problem prevoznicima, pošto se dešavalo da od težine tolikog prtljaga pucaju poluosovine na autobusima.

“Ovo pravilo je uvedeno zbog bezbjednosti putnika, jer autobusi ne mogu da prevoze neograničene količine prtljaga, a prethodnih godina se dešavalo da su neki putnici nosili po nekoliko kofera po osobi, puno dodatne opreme, pa čak i čamce” rekao je Seničić.

Prema njegovim riječima, predviđeno je i da se dodatni prtljag naplaćuje 30 evra po komadu, ali, kako naglašava, putnici prije putovanja obavezno sa agencijom treba da provjere da li će, bez obzira na to što će platiti, moći da unesu još jedan kofer.

Seničić je naveo i da putnici treba da znaju da je za unošenje kofera u kabinu u kojem se putnici prevoze, po Zakonu o bezbjednosti saobraćaja, predviđena kazna od 300.000 do dva miliona dinara.

Putnici, kako je objasnio, sa sobom u autobus svakako mogu unijeti jedan ručni prtljag i to onaj koji može stati u prostor iznad sjedišta.

“Težina prtljaga neće se svakako mjeriti u gram, ali 23 kilograma je ozbiljna težina, pogotovao kad idete na more, jer se ne iseljavate iz zemlje, već idete na odmor” rekao je Seničić

On je naveo da je težina od 23 kilograma za prtljag uzeta kao optimalna i da tu težinu primjenjuju i avioprevoznici.

Seničić je rekao i da su o novom pravilu svi putnici obaviješteni i upozoreni prilikom kupovine aranžmana, jer su pravila za prtljag sastavni dio programa, kao i opštih uslova putovanja, sa kojim su putnici dužni da se detaljno upoznaju.

 

 

(nezavisne)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vlasti u Grčkoj jučer su zatvorili arheološki lokalitet Akropolj, jer je tu zemlju zahvatio...

Novi izvještaj Boston Consulting Group, The Network i The Stepstone Group, a u koji...

Netflixov šestodijelni dokumentarac “Hitler and the Nazis: Evil on Trial” postavlja pitanje da li...

Bh. nogometni reprezentativac Amar Dedić jedna je od želja italijanskog prvoligaša Napolija koji je...

Osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka u Bosni i Hercegovini. Tako glasi jedan od 14...

Policija u Doboju sumnjiči najmanje dva izvršioca za krivično djelo teška krađa nad privrednim...