Nova konferencija o Libiji danas u Berlinu

Ministri vanjskih poslova zemalja uključenih u sukob u Libiji i prelazna libijska vlada okupljaju se danas u Berlinu u pokušaju da osiguraju trajni mir u toj zemlji na sjeveru Afrike i održavanje opštih izbora 24. decembra.

Predstavnici libijske vlasti razgovaraće sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, regionalnim ministrima spoljnih poslova i globalnim liderima na sastanku pod okriljem UN.

Prethodno su se predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Rusije, Kine, Italije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, EU i UN već sastali na prvoj berlinskoj konferenciji o Libiji u januaru 2020. godine.

Domaćin današnjeg sastanka, njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, podsjetio je učesnike na obećanje od prošle godine da će okončati strano miješanje i da će se strani militanti ili trupe povući iz Libije, prenio je AFP.

“Oni koji su obećali povlačenje prošlog puta u Berlinu nisu održali riječ. Da bi Libijci mogli da odrede ponovo sudbinu svoje zemlje, strane trupe moraju da odu. Prelazna vlada je to jasno stavila do znanja”, naglasio je Mas.

Ujedinjene nacije (UN) procjenjuju da se 20.000 stranih boraca i plaćenika i dalje nalazi na teritoriji Libije.

BHRT