Search
Close this search box.

Nogomet i nacionalističko urlikanje – kada igraju Balkanci

Podijeli članak:

Mediji na njemačkom jeziku više se bave skandalima, incidentima i sukobima kada igraju Srbija, Albanija i Hrvatska, nego fudbalskim nastupima ovih reprezentacija na Evropskom prvenstvu.

Evropsko prvenstvo u nogometu predstavlja platformu za desničarske ekstremiste i provokatore, piše „Zidojče cajtung“, posebno se osvrćući na primjere balkanskih zemalja koje učestvuju na prvenstvu.

List podsjeća da je generalni sekretar Nogometnog saveza Srbije, Jovan Šurbatović, čak zaprijetio povlačenjem sa turnira ako se ne reaguje na antisrpske povike sa tribina tokom utakmice Albanije i Hrvatske. Šurbatović je kasnije povukao prijetnju, ali je vijest već odjeknula.

SP2006: njemačka nogometna “ljetna bajka

„Ono što se mora uzeti ozbiljno“, piše „Zidojče“, „jeste razlog njegovog bijesa: Tokom susreta Hrvatske i Albanije u Hamburgu, navijači oba tima su uzvikivali ‘ubij, ubij, ubij Srbina’. UEFA vodi istragu i vjerovatno će uslijediti novčane kazne – što neće biti prvi put.“

„Ono što ne treba uzeti previše ozbiljno su dodatne tvrdnje Šurbatovića, koji je rekao da su navijači iz Srbije na stadionima u principu ‘džentlmeni’ te da bi i pristalice drugih reprezentacija trebale biti takve“, piše minhenski list.

„Mali rezime: U Minhenu su srpski ‘džentlmeni’ palili baklje, u Gelzenkirhenu i Minhenu su isticali zastave na kojima se Kosovo smatra dijelom Srbije. Ne treba zaboraviti ni skandiranje ‘Putin, Putin’ kao i pozive u čast ratnog zločinca Ratka Mladića. Prema engleskim medijima, srpski navijači su ismijavali engleske igrače majmunskim povicima. Također su dijelom krivi za oduzimanje akreditacije kosovskom novinaru Arljindu Sadikuu.“

Prema novinaru „Zidojčea“, sve to pokazuje kakve „nesavladive emocije” isplivaju kada se na prvenstvo kvalifikuje više balkanskih nacija nego ikada prije.

„Hrvati i Albanci su također slavili ratne zločince, albanski igrač Mirljind Daku je navodno preko megafona vrijeđao Makedonce. (…) Ovi incidenti se ne mogu objasniti samo preživljenim traumama“, piše list.

Sigurnost na Euro 2024: Njemačka na visini zadatka

Evropsko prvenstvo, dodaje se u članku, predstavlja platformu za radikale i rasiste koji su se u nacionalnim ligama svojih zemalja već odavno povezali i putuju na utakmice. Kao primjer se navode turski „Sivi vukovi” koji su aktivni i oko nogometa.

„Bilo bi dobro da njemačke vlasti malo bolje obrate pažnju na to koje se zastave ističu i šta se sve uzvikuje. Izazivanje mržnje i netrpeljivosti je kažnjivo“, zaključuje „Zidojče cajtung“.

Za drugi program javnog servisa ZDF o istom problemu je govorio Vedran Džihić iz austrijskog Instituta za međunarodnu politiku.

„U cijelom regionu bivše Jugoslavije postoji vrlo zatrovana komšijska koegzistencija“, rekao je on. Posljedice krvavih ratova devedesetih „mnoge političke elite u cijelom regionu koriste za podsticanje mržnje prema drugima“.

Europa u 15 minuta: Kako je Mundijal 2006. promijenio Njemačku?

„To doprinosi atmosferi koja se širi u svim dijelovima društva, tako da u svim državama imamo rašireni nacionalizam u kojem se vide samo vlastite žrtve, a prećutkuju vlastiti zločini i štite zločinci“, dodao je Džihić.

Prema njegovom mišljenju, dio razloga leži u tome što je u posljednjih petnaestak godina zamro proces evropskih integracija i zbog toga se nacionalizam vratio u mejnstrim.

„Nogometni stadioni su maltene bili legla nacionalizma devedesetih godina i to su ostali do danas”, zaključuje Džihić.

 

 

(DW/priredio N. Rujević)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosna i Hercegovina bogata je rudom litijuma na čak sedam potencijalnih lokacija. Neka istraživanja...

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...

Slovenija i Hrvatska su među najpoželjnijim destinacijama za rad među radnicima iz Bosne i...

Nakon što je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen budžet institucija...