Nobelovi laureati zbog pandemije primaju nagrade u svojim zemljama

Prilagođavajući se svijetu u kome su putovanja onemogućena pandemijom, ovogodišnji laureati Nobelove nagrade primiće nagrade u svojim zemljama ove sedmice, nakon otkazivanja tradicionalnih ceremonija u Stockholmu i Oslu.

Nagrade u šest kategorija objavljene su u oktobru.

Nijedan od dobitnika neće otputovati u Stockholm ili u Oslo kako bi primili svoje diplome i medaljone zbog pandemije COVID-19.

Ceremonije se obično održavaju 10. decembra, na godišnjicu smrti iz 1896. osnivača nagrade, švedskog poduzetnika i izumitelja dinamita Alfreda Nobela.

Prva koja će primiti Nobelovu nagradu u ovoj godini je Francuskinja Emmanuelle Charpentier, kolaureat za hemiju, koja će prisustvovati ceremoniji u ponedjeljak naveče sa švedskim ambasadorom u Berlinu.

Njena kolaureatkinja Jennifer Doudna primit će nagradu na ceremoniji u Berkeleyu u Kaliforniji u utorak.

Ta američka savezna država takođe će organizirati ceremoniju za dobitnike Nobelove nagrade za ekonomiju Paula Milgroma i Roberta Wilsona kada prime svoje nagrade u Palo Altu u utorak, i prijem za dobitnicu nagrade za fiziku Andreu Ghez, koja će je primiti u Los Angelesu u srijedu.

Dvoje ostalih laureata za fiziku, Roger Penrose i Reinhard Genzel, primiće svoje nagrade u Londonu i u Muenchenu u utorak.

Dobitnici nagrade za medicinu Harvey Alter i Charles Rice primiće svoje nagrade u švedskim diplomatskim misijama u Washingtonu i New Yorku.

Njujorška pjesnikinja Louise Gluck primit će nagradu za književnost u svom domu, kao i Britanac Michael Houghton, koji dijeli nagradu za medicinu i živi u Kanadi.

Ugledna Nobelova nagrada za mir, koja se obično predaje u norveškoj prijestonici Oslu, biće uručena u Rimu u četvrtak izvršnom direktoru Svjetskog programa hrane Davidu Beasleyju na online ceremoniji, prenosi AFP.

BHRT