Njemačka:Danas glasanje u dvije njemačke pokrajine

Usred pandemije u dvije njemačke savezne pokrajine, Baden-Württembergu te Porajnju i Falačkoj, održavaju se izbori koji bi mogli utjecati i na kretanja na saveznom nivou.

Iz straha od pandemije, na izborima u Baden-Württembergu i Porajnju-Falačkoj je rekordan broj glasača glasovao pismenim putem.

„Mi očekujemo da će oko 50 posto biračica i birača svoj glas predati pismenim putem”, kaže jedan glasnogovornik grada Heidelberga. U izbornim lokalima bi ove nedjelje moglo biti pusto. Pandemija je sveprisutna.

Izbori predstavljaju težak test za Hrišćansko-demokratsku stranku /CDU/ njemačkog kancelara Angele Merkel, šest mjeseci pred parlamentarne izbore na nivou države na kojima će se odlučiti ko će naslijediti njemačkog lidera.

CDU je dugo bila na vlasti u pokrajini Baden-Virtemberg, sve do 2011. godine, kada je izabran guverner iz Zelene stranke Vinfred Kretšman.

Zelena stranka postala je najjača partija u zemlji nakon izbora u Baden-Virtembergu 2016. godine, a političari te stranke nadaju se da će danas dodatno ojačati svoj položaj u Njemačkoj.

Oko 7,7 miliona ljudi ima pravo glasa u Baden-Virtembergu, a 3,1 milion u pokrajini Porajnju i Falačkoj, piše AP.

BHRT