Njemačka strahuje od širenja novih sojeva koronavirusa, zatvara se granica s Austrijom i Češkom

Njemačka planira ovaj vikend uvesti granične provjere i ograničenja za putovanja iz Austrije i Češke, zbog zabrinutosti od širenja novih sojeva koronavirusa.

Njemačke pokrajine Bavarska i Saska zatražile su od savezne vlade uspostavu granične kontrole s dvije susjedne države, potvrdio je bavarski premijer Markus Soeder.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer je rekao da će kontrole stupiti na snagu u subotu navečer te da su kancelarka Angela Merkel i vicekancelar Olaf Scholz dali odobrenje.

“Smatramo da je neophodno da se obje zemlje proglase mutacijskim područjima”, rekao je Soeder novinarima u Minhenu.

Seehoferovo ministarstvo odlučilo je uvesti granične provjere s Austrijom i Češkom od 14. februara kako bi spriječilo ulazak virusa u Njemačku, prenosi Bloomberg.

Njemačka je u pripravnosti zbog brzog širenja novih sojeva jer pokušava postepeno ponovno otvoriti najveću evropsku ekonomiju. Merkel je upozorila ranije u četvrtak da će agresivne mutacije prije ili kasnije dobiti prednost u zemlji, prijeteći uništavanjem napretka postignutog u suzbijanju pandemije.

Potez bi slijedio austrijske korake za suzbijanje pandemije u Tirolu.

Ljudi će biti podvrgnuti obaveznom testiranju ako žele napustiti alpsku provinciju, koja se nalazi između Njemačke na sjeveru i Italije na jugu. Tirolski okrug Schwaz postao je evropski epicentar južnoafričke varijante koronavirusa, a za koju neka istraživanja sugerišu da je vakcina AstraZeneca manje efikasna.

BHRT