Njemačka: Stiže prva pošiljka Moderninih vakcina

Prva pošiljka Moderninih vakcina protiv koronavirusa stići će u Njemačku danas, najavio je ministar zdravstva Jens Spahn.

Spahn je javnoj televiziji ZDF rekao da će Moderna isporučiti dva miliona doza do kraja marta i gotovo 50 miliona doza tokom 2021. godine.

“Prva serija vakcina biće podijeljena saveznim državama do sutra, a mi ćemo moći koristiti i te vakcine”, rekao je Spahn.

Vakcina američke farmaceutske kompanije Moderna druga je odobrena u Evropskoj uniji, nakon vakcine BioNTech/Pfizer, koja je odobrena u decembru.

Spahn je rekao da će njemačke zdravstvene vlasti u idućim danima koristiti i jednu i drugu vakcinu, ali da građani neće moći birati koju žele dobiti.

Njemačka je počela primjenjivati ​​vakcinu BioNTech/Pfizer 26. decembra, ubrzo nakon što ju je odobrila EU, ali vlada kancelarke Angele Merkel suočava se s oštrim kritikama zbog sporog tempa vakcinacije.

Od nedjelje je u Njemačkoj vakcinisano gotovo 533.000 osoba, dok je više od 9 miliona u Kini, 8 miliona u SAD-u, 2 miliona u Velikoj Britaniji i 1,8 miliona doza vakcina dato u Izraelu.

Njemačka je na petom mjestu po broju infekcija Covid-19 u zapadnoj Evropi, iza Velike Britanije, Francuske, Italije i Španije.

U ovoj zemlji zabilježeno je preko 1,92 miliona slučajeva koronavirusa sa najmanje 40.686 smrtnih slučajeva.

BHRT