Search
Close this search box.

Njemačka mijenja zakon: Povećan broj izdavanja radnih viza za građane BiH

Podijeli članak:

Njemačka je odlučila da, od 1. juna, poveća godišnju kvotu radnih dozvola za rad na 50 hiljada za radnike zapadnog Balkana, a samim tim i BiH. Registracija za termin za radnu vizu za Njemačku prema Zapadnobalkanskoj regulativi otvorena je 7. maja i traje sedam dana.

Kako će veći broj odobrenih stranih radnih viza uticati na privredu i ekonomiju u BIH, raspitala se Nevena Topić.

Zdravstvo, ugostiteljstvo, inženjerstvo – najtraženija su zanimanja zbog kojih ljudi iz BiH odlaze na rad u Njemačku.

A odluka ove države da udvostruči broj viza koje će se godišnje odobravati građanima Zapadnog Balkana u svrhu rada, pravi velike probleme za privredu i ekonomiju BiH.

“Mi ovdje gubimo, a još ako dodate tome i tu jasnu poruku Zapadnih zemalja koja se može nazvati slobodno “dođite, imamo posla za vas” onda dolazite u jednu jaku tešku demografsku, ekonomsku, politicku, socijalnu, kulturnu, svaki problem, ako vi gubite ono što vam je najbitnije a to je taj dio stanovništva koji treba da bude nosilac svih th aktivnosti koje sam pobrojao,a oni odu postavlja se pitanje kako mi možemo voditi ekonomiju sa ljudima u pedesetim i šezdesetim godinama”, objašnjava ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Upravo tako. Odlaze oni koji su radno najsposobniji. A to ne ide u prilog ni poslodavcima, koji ionako kubure sa manjkom radne snage.

“Naravno da olakšavanje dobijanja radnih viza dodatno pojačava taj problem i to nije nešto sa čime se tako lako možemo izboriti u budućnosti. Zašto to kažem? Veoma je teško da na ovim prostorima u skorije vrijeme možemo postići I rentabilnost rada ali I radne uslove kao što je to u zemljama Zapadne Evrope”, kazao je Zoran Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca RS.

“To će dodatno pogoršati stanje na tržištu u Federaciji BiH. Radne snage je sve manje, mogućnosti za podizanje standarda u realnom sektoru bez jakih intervencija vlasti su nedovoljne i vrlo ograničene, tako da da, ove aktivnosti koje organizuju Njemačke vlasti veoma će dodatno ugroziti poslovanje posebno u turističkoj sezoni”, mišljenja je Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine.

Situaciju dodatno otežava i nemogućnost nesmetanog uvoza strane radne snage.

“Mi smo zaista limitirani kada se radi i o odobravanju kvota za uvoz stranih radnika u BiH, ali smo posebno sprečeni veoma složenim i nerazrađenim procedurama da omogućimo uvoz radne snage tamo gdje nije moguće naći domaću, tako da u problemu smo generalno kao društvo”, dodao je Nenadić.

U toku prošle godine Njemačka je izdala 76 hiljada radnih dozvola za zemlje Zapadnog Balkana, a odnosu na 2022. godinu, taj broj je veći za 22 odsto. Šta tek očekivati na kraju ove godine sa novim olakšicama?

 

 

(una.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, uz podršku Vlade Njemačke putem Deutsche Gesellschaft für Internationale...

Iako njihova riba završi na trpezama i tanjirima širom BiH, samo na sedmičnoj bazi...

Mišo Banjac publici u BiH i regionu je poznat kao lider popularnog “Jet Set”...

Žena E. H. (29) iz Gračanice preminula je sinoć nakon komplikacija poslije porođaja.

Ledo plus je najveći proizvođač sladoleda i distributer smrznute hrane u Hrvatskoj. Ukoliko želite...

Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac uputio je zahtjev za poduzimanje hitnih mjera vezano za...