Njemačka: Gornji dom parlamenta usvojio novi zakon u borbi protiv pandemije

Gornji dom njemačkog parlamenta usvojio je zakon kojim se vladi kancelara Angele Merkel daju veća ovlaštenja u borbi protiv trećeg talasa pandemije virusa korona.

Novi zakon omogućava nacionalnoj vladi da uvede policijski sat između 22 sata i pet sati ujutru, kao i ograničenja za privatna okupljanja, otvaranje sportskih ustanova i prodavnica. Škole će biti zatvorene i vratiće se na online nastavu ako incidencija virusa premaši 165 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Zakonu je još potreban potpis predsjednika Frank-Valtera Štajnmajera prije nego što stupi na snagu. Izmjene će se primjenjivati u početku do 30. juna.

Merkelova je izradila nacrt zakona nakon što su neke od 16 njemačkih saveznih pokrajina odbile da uvedu oštre mjere uprkos velikom broju slučajeva.

Manuela Šlezvig, premijer sjeverne pokrajine Meklenburg-Zapadna Pomeranija, rekla je da amandman nije otišao dovoljno daleko.

“Ovaj zakon ima veoma ozbiljnu grešku. Ovaj zakon neće smanjiti broj zaraženih,” rekla je ona za televiziju ZDF.

NJemačka je danas prijavila 29.518 slučajeva virusa korona, čime je broj zaraženih dostigao 3,21 milion.

Umrlo je 80.893 ljudi, a ljekari upozoravaju da će jedinice za intenzivne njegu biti nedovoljne za sve pacijente ukoliko se ne preduzmu mjere.

Sedmodnevna stopa incidencije blago je porasla na 161,1 na 100.000.

BHRT