Search
Close this search box.

Njegov otac bio je jedan od najvećih dilera Pabla Escobara, a on sada ima legalan biznis sa marihuanom

Podijeli članak:

Brady Cobb osnovao je Sunburn Cannabis kao omaž svom ocu, legendarnom “morskom kauboju” koji je nekada vodio šemu vrijednu 300 miliona dolara krijumčareći kolumbijsku marihuanu na Floridu. Bill Cobb je bio osuđen na 20 godina zatvora zbog svojih zločina. Njegov sin će ove godine prodati marihuanu vrijednu 50 miliona dolara – sve legalno.

Clyde Walton Cobb možda nije bio najbolji otac, ali je bio vrhunski krijumčar marihuane. Između 1977. i 1981. godine, Cobb, koji je koristio biznis s uljem za sunčanje kao paravan, zajedno sa grupom „morskih kauboja“, zaradio je 300 miliona dolara krijumčareći marihuanu iz Cartegene (Kartahene) u Kolumbiji do rijeka i močvara na sjeveru Floride koristeći mrežu aviona i brodova za škampe.

Na vrhuncu svoje karijere krijumčara droge, Cobb – kojeg su svi zvali „Bill“ – bio je odgovoran za unošenje marihuane vrijedne 14 miliona dolara u Sjedinjene Države svakih 10 dana. Tokom troipogodišnje istrage pod nazivom „Operacija opekotina“ (Sunburn), vlasti su zaplijenile više od 50 tona marihuane koju su Cobb i njegova ekipa prokrijumčarili u SAD. Federalna vlada je procijenila da je ekipa uspješno unijela više od 100 tona marihuane u samo nekoliko godina.

„U to vrijeme, bili su najveći na Floridi,“ kaže Nick Geeker, penzionisani sudija koji je bio državni tužilac za sjeverni distrikt Floride i vodio istragu „Operacije opekotina“ koja je na kraju srušila Billa Cobba.

Četrdeset godina kasnije, dugo nakon što je Cobb preminuo od raka, njegov sin, Brady Cobb, pokrenuo je sopstvenu kompaniju za kanabis, nazvavši je Sunburn Cannabis u čast svom ocu. Najveća razlika? Mlađi Cobb to radi legalno.

„Krenuo sam dozvoljenim putem jer je već jedan član porodice završio u zatvoru“, kaže Brady Cobb (43) jednog vrelog junskog dana. „Sada sam samo neosuđivani kriminalac“.

Unutar sjedišta Sunburn Cannabis-a u Fort Lauderdaleu na Floridi, Cobb pokazuje fotografiju svog oca, koji nosi šorts i Roleks, nasmijan pored sabljarke teške oko 400 kilograma. Ogromna američka zastava prekriva jedan zid, nekoliko roze kapa sa natpisom „Make America Great Again“ je na stolu, a dva oružja su nadohvat ruke – bazuka i Super Soaker. Sunburn je brend kanabisa za momke sa juga, a ne korporativni brend političke korektnosti koji propovijeda da je marihuana „prirodni lijek“. Etos Sunburn-a je mnogo ličniji: Samo u Americi sin krijumčara droge može nadmašiti očeve najluđe snove.

„Sunburn je o vremenu kada niste morali da nosite pojaseve, kada su muškarci bili muškarci, žene bile žene i svi su se zabavljali“, kaže Cobb, naslanjajući se na raketni bacač. „Ako postoji nešto za šta se zalažemo, to je sloboda“.

Florida odobrila medicinsku marihuanu, a sada glasa o rekreativnoj

A ta sloboda ima cijenu – za njihove kupce. Sunburn, koji je na putu da ostvari prihod od nešto više od 50 miliona dolara ove godine iz svojih 13 objekata širom Floride, takmiči se na jednom od najvećih tržišta kanabisa u SAD. Država Sunca, koja ima samo program za medicinsku marihuanu, prošle godine je prodala marihuanu vrijednu dvije milijarde dolara, što je čini najvećim medicinskim tržištem u zemlji.

Mjera legalizacije prodaje rekreativne marihuane na Floridi ide na glasanje ovog novembra, i ako prođe, očekuje se da će tržište marihuane u državi narasti na pet milijardi dolara, prema podacima firme za prodaju marihuane Hedset.

Dok mnoge kompanije za kanabis troše novac na širenje prije glasanja, Sunburn smanjuje troškove – kompanija je smanjila plate 86 zaposlenih, oko 5 posto za niže osoblje i do 35 posto za rukovodioce – sa ciljem da budu pozitivni u smislu novčanog toka do trećeg kvartala godine.

„Ako glasanje bude išlo u našu korist u novembru“, kaže Cobb, dok vozi svoj Ford Reptor do svoje prodavnice na US 1 u Fort Lauderdaleu, „biću kao opruga i neće mi biti potrebna pomoć ni od koga“.

Cobba spasili Simpsonovi advokati

Brady Cobb je rođen 1981. godine, iste godine kada su njegov otac i 12 drugih bili optuženi po desetinama tačaka optužnice vezanih za trgovinu marihuanom. Cobbovi su živjeli na adresi 461 Ocean Boulevardu u Golden Beachu na Floridi – istoj kući koju je Eric Clapton nazvao po svom albumu iz 1974. godine i gdje su, četiri godine ranije, dvojica muškaraca prerušenih u policajce, vezali Billa i ukrali 1,5 miliona dolara. (Lopovi, koji su nosili novac u kariranim koferima, uhvaćeni su, a Bill je dobio dio svog novca nazad nakon što je Poreska uprava uzela svoj dio.)

Bill Cobb sa malim Bradyjem početkom osamdesetih, Foto: Lični arhiv Bradyja Cobba za Forbes

Billu je prijetila doživotna kazna, kaže bivši tužilac Geeker. Ali nakon što je postao svjedok saradnik države, dobio je bolji dogovor: ako izda svoje saradnike i prizna krivicu za kršenje Zakona o uticaju i korupciji organizacija (RICO), dobit će samo 20 godina. (Ostalih 12 članova ekipe osuđeno je za više od 30 tačaka kršenja Zakona o kontrolisanim supstancama, za uvoz i distribuciju marihuane i vođenje kontinuiranog kriminalnog poduhvata.) Otišao je u zatvor 1982. godine.

Dvije godine kasnije, uz zastupanje advokata Johnnyja Cochranea, F. Lee Baileya i Alana Dershowitza koji su kasnije postali poznati kao dio advokatskog tima O.J Simpsona, bio je pušten nakon uspješne žalbe. Ali, odmah se vratio krijumčarenju dok nije ponovo uhapšen. Bradyjevi roditelji su se razveli, a on je odrastao ne viđajući svog oca mnogo.

Do 1999. godine, kada je Brady otišao na Državni univerzitet Floride u Tallahasseeu (Talahasiju), njegov otac je posjedovao 36 hektara poljoprivrednog zemljišta u blizini. Bradyi i njegov prijatelj Chris Rice bi posjećivali Billa kako bi vozili kvadove, pucali iz oružja i donosili šake marihuane nazad na fakultet iz Billovog šteka.

Sjedeći oko logorske vatre, pušeći džoint, Bill bi pričao sinu nevjerovatne priče o svojoj krijumčarskoj karijeri. (Jedna od omiljenih: kada mu saradnik nije platio nekoliko stotina hiljada dolara, Bill ga je poveo u svoj avion Lear jet – imao je dva – otvorio vrata i rekao mu da pronađe novac ili skoči. Čovjek je brzo pronašao novac.) Ali Bill bi uvijek upozoravao Bradyja da ne slijedi njegove stope.

Majka bila bijesna

Većina kriminalaca, naravno, želi da njihova djeca postanu ljekari ili advokati, i upravo to je Brady postao. Nakon što je diplomirao pravo na Univerzitetu Barry u Orlandu 2006. godine, počeo je da radi za bivšeg senatora Floride Jima Scotta u njegovoj advokatskoj firmi Tripp Scott, gdje je Cobb „nosio aktovke i šutio i slušao“, kaže. Iako je Cobb imao odličan posao i na kraju postao partner, posmatrao je kako se u 2010-ima legalizacija marihuane polako širi iz Californije i znao je da će njegov sljedeći korak biti u licenciranoj industriji kanabisa.

„Kada sam postao advokat, dio mene je to uradio kako bih mogao da radim ono što je Bill radio, ali legalno“, kaže Cobb dok jede burger i pije pivo.

Florida je 2016. legalizovala medicinsku marihuanu i Cobb je želio da uđe u taj posao. U to vrijeme, on i prijatelj su vodili sopstvenu advokatsku firmu i lobirali na Floridi. Nekoliko njihovih klijenata željelo je da uđe u industriju kanabisa, pa su skupili nešto novca i kupili licencu na Floridi, osnivajući kompaniju Liberty Health Sciences.

Njegova majka je bila bijesna.

„Bila je tako ljuta na mene“, kaže. „Šta radiš u tom poslu? To je uništilo našu porodicu“, sjeća se Cobb njenih riječi.

Nakon vođenja druge firme za kanabis, Sol Global, koja je uložila 200 miliona dolara u druge kompanije za marihuanu, Cobb je vidio priliku da se osamostali. Nakon što je prikupio 40 miliona dolara, on je 2019. kupio licencu za medicinsku marihuanu na Floridi sa nekoliko partnera. On i mali tim nisu imali novca za otvaranje maloprodajnih objekata, pa su se fokusirali na uzgoj kvalitetne marihuane – Brady je ubijedio neke uzgajivače iz Kalifornije i Kolorada da se pridruže i donesu svoje inovativne genetike u Fort Lauderdale i One Plant je pokrenut kao vertikalno integrisana služba za dostavu.

„Bolje je imati sreće nego biti dobar, jer kada je došao kovid 2020. godine, imali smo jedinu službu za dostavu u državi“, kaže Cobb. „I onda smo počeli da otvaramo prodavnice. Izgradili smo taj posao i prodali ga“.

U aprilu 2021. godine, multinacionalni operater sa sjedištem u Ilinoisu, Cresco, kupio je One Plant za 213 miliona dolara. Cobb je dobio oko 4,2 miliona dolara u akcijama. U junu, on i tim iz One Planta su dali ostavke u Cresco-u, a on je uzeo mjesec slobodno i otišao u Aspen sa svojom porodicom, provodeći vrijeme planinareći i pecajući.

Do augusta, Cobb se vratio na Floridu i bio je nemiran. On i njegovi suosnivači iz One Plant-a počeli su da se vraćaju u svoju staru kancelariju, koja je u porodičnom vlasništvu, kako bi razmjenjivali nove ideje.

Prije nego što je Bill preminuo, Rice ga je intervjuisao o njegovim krijumčarskim danima i napisao scenario za film zasnovan na njegovim avanturama. Ali umjesto da ga razviju u igrani film, odlučili su da mu daju drugačiji holivudski završetak – i pretvorili Billovu priču u kompaniju za kanabis.

Napravili su investicioni paket zasnovan na Billovoj legendi – brzi čamci, brzi novac, vruće djevojke u bikinijima, jaka pića i još jača trava. Marketinška agencija je analizirala njihov paket – koji je na prvoj stranici prikazivao ženu u oskudnom kupaćem kostimu – i rekla im da „nastave s oprezom“. Poznati osnivač PR firme za kanabis pozvao je Cobba i vikao na njega zbog objektivizacije žena. Ali Cobb i Rice, koji su obojica odrasli na Floridi, vjerovali su u svoju viziju.

Drugačiji pristup marketingu

Sve druge kompanije za kanabis, od Trulieve-a i Curaleaf-a do Green Thumb Industries i Cresco-a, gradile su brendove oko ideje kanabisa kao wellness proizvoda. Ali za Sunburn, željeli su da izgrade brend koji govori o piratskoj prošlosti Floride, dugoj istoriji krijumčarenja droge, kulturi zabave i sunčanju. Logo kompanije prikazuje brod za škampe kao znak sjećanja na Billove dane kartela.

„To je naš DNK“, kaže Cobb. „Priroda naše ekonomije je u zabavi. Postoji razlog zašto je
Jimmy Buffett izgradio Margaritaville u brend kakav jeste i pjeva o čamcima, djevojkama, drogama, pecanju – to je u osnovi cijelo moje djetinjstvo“.

U jesen 2021. godine, Cobb i njegov tim su počeli da prilaze investitorima i do sljedećeg augusta prikupili su 45 miliona dolara, uglavnom od bogatih pojedinaca i investitora u kanabis. Čak je i Don Hankey, milijarder i kralj zajmova za rizične kupce koji je nedavno dao predsjedniku Trumpu garanciju od 175 miliona dolara, pristao da pozajmi Sunburn-u 31 milion dolara.

Kompanija je koristila novac da kupi MedMen’s resurse na Floridi u augustu 2022. za 63 miliona dolara – nekada obećavajuću „Apple of weed“ kompaniju koja je propala zbog lošeg menadžmenta. Sa dva uzgojna mjesta, 13 maloprodajnih prodavnica, uključujući jednu na Duval Street u Key Westu, nekoliko vrata dalje od Pier Housea, gdje je Bill Cobb prokrijumčario svoj prvi tovar od oko 35 tona iz Kolumbije, kompanija je počela da stiče ime.

Danas je Sunburn rangiran na 14. mjestu u državi po broju maloprodajnih prodavnica – Trulieve, najveći u državi, ima 137 lokacija – ali ima velike obožavatelje. Glumac Bill Murray je viđen kako nosi Sunburn robu. A Emily Paxhia, suosnivačica hedž fonda za kanabis Poseidon sa sjedištem u San Franciscu, uložila je oko dva miliona dolara u Cobbovu kompaniju – uprkos početnoj nesigurnosti. „Sada svi pričaju o Sunburn-u“, kaže, „Pomalo sam opsjednuta“.

Snaga Billa Cobba

Bill Cobb nikada nije živio dovoljno dugo da cijeni uspjeh svog sina kao poduzetnika u kanabisu. Tih dana, nakon što je Bill upao u komu 10. jula 2010. godine, Brady je donio tešku odluku da ga skine s aparata za održavanje života. Iako je Bill bio nesvjestan, čovjek sa m..ma da krijumčari tone kolumbijske marihuane u Ameriku tokom vrhunca rata protiv droge, nastavio je da diše još sedam dana.

„Imao je isti buntovni duh do kraja“, kaže Cobb.

Sada, kao otac, Cobb kaže da, iako voli svog oca, nije ga baš gledao kao roditeljski uzor. Kaže da je naučio da uzme i dobro i loše od čovjeka poznatog kao „Dollar Bill“.

„Ne kažem da je bio sjajna osoba: Varao je moju mamu, nije bio stvarno u mom životu i propustio je mnogo mojih rođendana“, kaže Cobb. „Uzeo sam neke od negativnih aspekata njegovog načina života i radim suprotno“.

Ipak, kada stvari postanu teške, pomisli: Šta bi Bill uradio?

„Kaubojski“, kaže Cobb. „Kanabis je oduvijek favorizirao hrabre“.

 

 

Autor: Will Yakowicz, Forbes

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U splitu je noćas eksplodirala istinska bomba, tačno u ponoć – Ivan Rakitić je...

Samir Nurkić, jedan od najpoznatijih harmonikaša u regionu, umijećem ruši stereotipe o harmonici, a...

Policija Salcburga intervenisala je jutros po prijavi da je mladić (19) iz Bosne i...

Ljetovanje u Hrvatskoj mnogima je postalo preskupo, a pojedinim Hrvatima i nedostižno.

Od sada samo uz odobrenje kretanje šumom i šumskim putevima za određene kategorije obavještavaju...

Mladi se ipak vraćaju na selo. Dva mladića iz Bijeljine prije manje od godinu...