Nizozemska ublažava restrikcije protiv širenja COVID-19

Nizozemska je u ponedjeljak najavila da će ublažiti restrikcije za COVID-19 kako bi se omogućilo putovanje u sve zemlje Evropske unije, uključujući nekoliko koje su bile zabranjeni za turiste zbog visoke stope zaraze koronavirusom.

Istovremeno, vlasti su poručile da će produžiti zabranu višednevnih festivala, koji su se smatrali previše rizičnim, javlja Reuters.

– Od utorka se nizozemske preporuke za putovanja više neće zasnivati samo na stopama zaraze zbog kojih je odmor u Španiji i Portugalu bio gotovo nemoguć – navodi se u saopćenju Ministarstva zdravstva.

Odluka je donesena zbog relativne visoke stope vakcinacije stanovnika Evropske unije koja je 50. Potez Nizozemske uskladu je sa sporazumima o putovanju unutar EU.

Od 27. jula Nizozemska će savjetovati da se u zemlje sa povećanim slučajevima zaraze od novog soja virusa ne putuje.  Inače, u Nizozemskoj još uvjek nije široko rasprostranjena nova varijanta soja koronavirusa. 

Putnici, djeca od 12 godina i stariji morat će imati negativan test od 8. augusta pri povratku u Nizozemsku iz zemlaja EU za koje se smatra da ima povišen rizik od zaraze, navodi se u izvještaju.

BHRT