Nikšić: Vježba Srbije i jednog dijela OSBiH guranje prsta u oko državi

Povodom najave da će Srbija i Republika Srpska organizovati zajedničku vojnu vježbu na Manjači, iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) su pozvali članove Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića da hitno reaguju.

Kako su naveli, dosadašnja šutnja ova dva člana Predsjedništva, zabrinjava.

Iz SDP-a BiH su istakli kako je bilo očekivano makar da demantuju netačan navod i da pojasne da je to vježba dvije države, Bosne i Hercegovine i Srbije, a nikako Republike Srpske i Srbije.

“Uz veliki broj otvorenih pitanja koje BiH ima sa Srbijom, najmanje što se očekuje od Predsjedništva BiH jeste da mirno dopusti da Srbija izvodi vojnu vježbu na teritoriji naše zemlje. Očito je da je vježba u direktnoj koliziji za Aneksom 1b Dejtonskog sporazuma kojim je u članu 2. za izgradnju povjerenja i sigurnosti u BiH određena mjera ‘ograničenja vojnih raspoređivanja i vježbi u određenim geografskim oblastima’. Upravo je vježba Srbije i jednog dijela OSBiH guranje prsta u oko državi, što generiše nesigurnost”, izjavio je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Kako su naveli u saopštenju, posebno treba imati u vidu “da se Srbija javno hvali masovnim naoružavanjem, čime još krši član 4 istog Aneksa, kojim su se sa ciljem stabilne vojne ravnoteže potpisnice obavezale na održavanje nivoa obrambenih snaga ‘na najnižem nivou'”.

“Ipak, sve je izvjesnije da ćemo u režiji Milorada Dodika i Ministarstva odbrane BiH umjesto članstva u NATO-u gledati vojne smotre Srbije uz pljesak Rusije i muk ostatka državnog vrha. Sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine preduvjet su za jačanje ekonomske aktivnosti i poboljšanje životnog standarda, što ujedno vodi unapređenju vanjskopolitičke pozicije i ugleda Bosne i Hercegovine u svijetu. Jačanje sigurnosti razvija se putem aktivne politike prema EU i NATO-u, a nikako vojnim vježbama koje samo retrogradno vraćaju BiH u poziciju koja je od tog cilja udaljava”, istakli su iz SDP-a BiH.

Predsjednik SDP-a BiH je naglasio kako “nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na pristupanje NATO-savezu u skladu sa zakonom mora biti prioritet institucija BiH, a ne Dodikova obnova ratnih paktova uz prešutnu podršku ostalih članova Predsjedništva BiH”.

“Regionalna saradnja jeste prioritet Bosne i Hercegovine, ali mnogo je više otvorenih pitanja koje je neophodno prvo riješiti, prije nego li ‘zapucamo’ zajedno na Manjači”, dodao je Nikšić.

BHRT