Search
Close this search box.

Nijemci izračunali: Ljetovanje u Hrvatskoj skuplje nego u Španiji, Grčkoj i Portugalu

Podijeli članak:

​Koliko Nijemce košta godišnji odmor u Hrvatskoj, a koliko u drugim popularnim evropskim turističkim destinacijama, izračunala je njemačka savezna služba za statistiku.

Nijemci najčešće ljetuju u Njemačkoj, iako je godišnji odmor u inostranstvu za njih u pravilu jeftiniji. I to osjetno jeftiniji.

Bez obzira da li se radi o omiljenim južnoevropskim destinacijama Italiji, Grčkoj, Turskoj ili Hrvatskoj, u tim zemljama njemački turisti za posjetu restoranima ili noćenja u hotelu moraju da plate manje novca, a ponegdje i puno manje, nego kod kuće.

U Hrvatskoj moraju da plate prosječno 18 odsto manje za te usluge. Puno više od prosjeka za Njemačku, turisti iz te zemlje moraju da plate tokom turističkog boravka u Švajcarskoj ili na sjeveru Evrope. Hrvatska je dakle po navodima njemačkih statističara skuplja zemlja za turiste od velikih južnoevropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i Španije.

Što se tiče turističkih destinacija na jugu i jugoistoku Evrope, njemački statističari tvrde da su cijene najviše u Italiji. Ali i te cijene su još uvijek niže nego u Njemačkoj – za 5 odsto u prosjeku, prenosi “Poslovni dnevnik”. Najjeftinije se ljetovati može u Bugarskoj i Albaniji. U Bugarskoj noćenja u hotelu i jelo u restoranu koštaju prosječno 55 odsto manje nego u Njemačkoj, a u Albaniji 54 procenta manje.

Za Nijemce je odmor u inostranstvu skuplji nego kod kuće u Skandinaviji. U Danskoj za iste usluge moraju da izdvoje trećinu više novca, u Norveškoj 23 procenta, a u Švedskoj dva odsto više. Uvjerljivo najskuplje je u Švajcarskoj – gdje njemački turisti za jelo i noćenje plaćaju prosječno 49 odsto više nego kod kuće.

 

 

(B92)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Samir Nurkić, jedan od najpoznatijih harmonikaša u regionu, umijećem ruši stereotipe o harmonici, a...

Policija Salcburga intervenisala je jutros po prijavi da je mladić (19) iz Bosne i...

Ljetovanje u Hrvatskoj mnogima je postalo preskupo, a pojedinim Hrvatima i nedostižno.

Od sada samo uz odobrenje kretanje šumom i šumskim putevima za određene kategorije obavještavaju...

Mladi se ipak vraćaju na selo. Dva mladića iz Bijeljine prije manje od godinu...

Bosanskohercegovački napadač Ermedin Demirović je asistencijom debitovao za Stuttgart u prijateljskom susretu protiv Fortune...