Search
Close this search box.

Nije šala, nego trend – Ljetujte kod kuće!

Podijeli članak:

Pred nama su dva vrela mjeseca, tokom kojih svi idu negdje na odmor, u potrazi za rashlađenjem, avanturom ili novim iskustvima.

Ipak, uz sve prednosti i ljepote putovanja i odmora, postoje i one prateće stvari o kojima rijetko pričamo, ali intenzivno razmišljamo pred polazak – saobraćajne gužve, granice, aerodromi, čekanje, vrućina, stres, nervozan stomak, ekstra novac za “ne daj bože”…

Ako vam putovanja donose više stresa nego radosti, ako želite istinski da se odmorite u smještaju na koji nećete imati primjedbi, onda prosto – ostanite kod kuće. I ne, ne kažemo ovo sa sarkazmom, odmor kod kuće je trend i zove se staycation.

Naziv je spoj engleskih riječi “stay” i “vacation” (“ostati” i “odmor”) i postao je popularan tokom pandemije, ali je veliki broj ljudi otkrio prednosti “odmora kod kuće” i zadržao ovu naviku i nakon što smo ponovo mogli da putujemo.

Ne morate da ostanete bukvalno kod kuće, staycation može da bude i iznajmljivanje ili boravak u vikendici ili seoskom domaćinstvu u blizini mjesta u kom živite, a ovaj način provođenja odmora ima brojne prednosti.

Prva i najvažnija je – ušteda i novca, vremena i živaca. Ipak, to ne znači da treba da sjedite kući i gledate TV 15 dana.

Odmor kod kuće je idealna prilika da radite sve ono što inače ne stižete ili se ne sjetite.

Možete da obiđete lokalne znamenitosti i uživate u njima kao da ste turista. Ili da organizujete piknik ili roštilj na lokalnom izletištu. Da se kupate u rijekama ili jezerima u okolini vašeg mjesta i istražite sva ona mjesta za koja ste čuli, ali nikad niste bili.

 

 

(Mondo.ba) Foto: generali.co

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi...

Bosna i Hercegovina je širom svijeta poznata po svojim prirodnim ljepotama. Prelijepa jezera, rijeke...

Zeničanin Irdin Krnjić, koji je na muzičkoj sceni poznat pod estradnim imenom Irdin Dinči, a koji...

Meteorolog Nedim Sladić je otkrio da bi izuzetno sparno vrijeme moglo potrajati bar još...

Honor je jučer u Kini predstavio Honor Magic V3 koji se izdvaja kao vrhunac...

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavilo je podatke da je Komisija za uništavanje opojnih...