Nije bilo poslaničke rasprave o amandmanima na Ustav BiH

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije bilo rasprave o prijedlogu četiri amandmana na Ustav BiH koje su predložili poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) u tom domu.

Prethodno Ustavnopravna komisija Doma po drugi put nije utvrdila usaglašenost amandmana sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala načela prijedloga amandmana.

Amandmani predviđaju da, umjesto Predsjedništva BiH, budu birani predsjednik i dva potpredsjednika, kao i da na čelo izvršne vlasti bude biran premijer umjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Također, predloženo je uvođenje predsjednika i potpredsjednike BiH koji ne mogu biti iz istog naroda ili iz reda ostalih. Kandidati bi bili direktno izabrani članovi Parlamentarne skupštine BiH.

Na sjednici Doma, nije bilo ni poslaničke rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik SDP-a Saša Magazinović.

Prethodno je Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma podržala u drugom čitanju, uz jedan usvojeni amandman, te izmjene Izbornog zakona koje predviđaju uvođenje takozvanog instituta mirovanja mandata.

Predloženim izmjenama i dopunama daje se mogućnost da izabrani član u zakonodavnom organu vlasti na svim nivoima vlasti u BiH za vrijeme trajanja mandata može prihvatiti vršenje izvršne funkcije, s tim da će za to vrijeme njegov mandat poslanika biti u mirovanju, dok se za vrijeme mirovanja njegov mandat dodjeljuje sljedećem kandidatu sa iste liste s koje je osoba čiji je mandat umirovljen – izabran.

O ovim i drugim tačkama dnevnog reda poslanici bi se trebali izjasniti kada obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

BHRT