Search
Close this search box.

Nijaz Duranović: Čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u Jajcu

Podijeli članak:

U bogatoj historiji našega grada, jedan čovjek zaslužuje posebno priznanje za svoj društveni angažman – Nijaz Duranović. Njegova predanost u školi, politici i vjerskoj zajednici ostavila je neizbrisiv trag. Kroz svoj rad, Nijaz je nesebično podržavao sugrađane i kolege, čineći ga nezamjenjivim.

Nijaz Duranović bio je poznat po umjerenosti, strpljenju i ustrajnosti. Nikada se nije predavao pred izazovima, već je uvijek pronalazio rješenja i uspijevao savladati prepreke. Njegova jednostavnost i skromnost bile su mu karakteristične, a funkcije i naslovi nikada nisu bili njegova briga.

Jedan od najvećih doprinosa Nijaza Duranovića bio je povratak suživota u Jajce. Tokom svojih mandata kao predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce (1998. – 2004.), radio je neumorno na obnovi grada i stvaranju povoljnog okruženja za sve građane. Njegova predanost i vizija omogućili su početak obnove u teškim poslijeratnim godinama.

Prije pet godina, na svečanosti povodom Dana općine Jajce, Nijaz Duranović posthumno je odlikovan zahvalnicom za svoje iznimne zasluge. Njegov sin Mirnes preuzeo je ovu nagradu s ponosom u ime svog oca.

Nijaz Duranović ostavio je trajan pečat u Jajcu i njegovom okruženju. Njegova posvećenost radu i snažna podrška zajednici ne samo da su doprinijeli obnovi grada, već su inspirirali mnoge da se uključe u društveni angažman. Njegova ostavština neće biti zaboravljena, a njegov primjer bit će vodilja budućim generacijama.

On je bio čovjek od integriteta i moralnih vrijednosti. Uvijek je djelovao u najboljem interesu zajednice i nije se bojao iznijeti svoje mišljenje, bez obzira na potencijalne kontroverze ili otpor. Njegova hrabrost i odlučnost ostavili su snažan utjecaj na ljude oko njega.

Šejh Ramiz ef. Bećirović, bivši glavni imam MIZ Jajce, opisao je Nijaza Duranovića na sljedeći način:

Edžel smrti kod hadži Nijaza Duranovića nije bio iznenadan, ali je bio brz. Hadži Nijaz je predao dušu svome Gospodaru Uzvišenom Allahu u 57. godini života.

Rođen je u selu Divičani kod Jajca 31.12.1958. godine. Osnovnu školu završio je u Divičanima, a srednju mašinsko-tehničku u Jajcu. Dalje školovanje nastavio je u Banjoj Luci na Pedagoškoj akademiji, smjer matematika i fizika. Po završetku školovanja, vojni rok odslužio je u Petrovcu na Mlavi, Srbija. Radni vijek započeo je kao nastavnik matematike i fizike u osnovnim školama na području Jajca, posebice u Divičanima i Kruščici.

Uz redovne obaveze u nastavi, jedno vrijeme bio je pomoćnik direktora. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, uključuje se u jedinicu Teritorijalne odbrane sve do pada Jajca. Tijekom agresije, u periodu maj/oktobar 1992., biva ranjen na linijama oko Jajca. Dane muhadžirluka provodi s porodicom u Zenici, gdje se ponovo uključuje u obrazovni proces u mjestu P. Han kod Zenice, a zatim se vraća u odbranu domovine provodeći aktivnosti u okviru 305/705. Slavne jajačke brigade.

Ratne dane provodio je na nekoliko ratišta, te je po drugi put ranjen tokom borbi u okolini Gornjeg Vakufa. U grupi ranjenih boraca A RBiH 1994. godine odlazi na hadždž.

Nakon rata, biran je za člana Općinskog vijeća Jajce, te je dva mandata (1998-2004) obnašao dužnost predsjedavajućeg Općinskog vijeća. To su bile godine povratka i obnove.

Hadži Nijaza sam upoznao tijekom agresije kao borca Armije R BiH, a još bolje sam ga upoznao nakon agresije prilikom povratka na područje Jajca, Jezera i Šipova. Dvanaest godina zajedničkog rada u Medžlisu krunisan je velikim uspjesima i postignutim rezultatima.

Dužnost glavnog imama koju sam obavljao je časna, ali i zahtjevna i odgovorna. Za uspjeh je potrebno imati vjerne i iskrene ljude. Hadži Nijaz je bio stručan u administrativnim poslovima, umjeren, strpljiv i ustrajan.

Hadži Nijaz je bio veliki radnik. Nikada mu nije bilo poniženje raditi poslove izvan svojih radnih zadataka. Njegova radost kada bi pronašao dokumentaciju potrebnu ljudima bila je očita.

Na Ahiret je preselio 13. juna 2015. godine. Dženaza-namaz mu je klanjana u rodnim Divičanima, a predvodio ju je njegov sin, prof. Mirnes ef. Duranović. Brojnim okupljenim džematlijama i poštovaocima obratio se glavni imam prof. Zehrudin ef. Hadžić, naglasivši da je hadži Nijaz bio učitelj, predvodnik društvene i islamske zajednice. Preporučivao je istinu i strpljivost.

Molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da rahmetli hadži Nijazu ukabuli dobra djela, oprosti grijehe i nastani ga u Firdevsi-džennetu, a njegovim najmilijima podari lijepi sabur. Amin, napisao je šejh Ramiz ef. Bećirović.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

​Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) objavila je da je ukrajinski tim Dnjepar-1 izbačen iz njenih...

Proteklog vikenda u Sanskom Mostu u jednom stambenom objektu prijavljena je krađa čak 1,6...

Nijedan herbicid nije potpuno bezopasan, a prirodno, netoksično rješenje, krije se u kuhinji: natrijum...

Američki globalni proizvođač električnih automobila Tesla će sljedeće godine početi koristiti humanoidne robote, izjavio...

Danas se u Bosni očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz...

Naučnici su testirali morske pse u moru u blizini brazilske obale i otkrili da...