Nihad Kreševljaković dobitnik priznanja “Radoslav Zoranović“

Podijeli članak:

U okviru ovogodišnje manifestacije “Tuzlanski pozorišni dani 2023.” jučer su dodijeljena i priznanja “Radoslav Zoranović” za kulturne radnike i umjetnice u Bosni i Hercegovini, a jedan od dobitnika priznanja je Nihad Kreševljaković, historičar i direktor J.U.MES.

Narodno pozorište Tuzla već trideset pet godina organizuje “Tuzlanske pozorišne dane”. Ova pozorišna revija zamišljena je kao prostor za saradnju pozorišnih kuća sa ovih prostora.

Prvobitno u okvirima bivše Jugoslavije, a danas kao regionalni festival, Revija okuplja pozorišne predstave i teatarske stvaraoce koji pred tuzlanskom publikom izvode svoja najreprezentativnija djela. Od 1988. godine, Revija je mijenjala svoj naziv, formu i obim, ali je prvobitna ideja o razmjeni iskustava i druženju pozorišnih radnika ostala do današnjeg dana.

U okviru 29. Revije po redu, Narodno pozorište Tuzla je odlučilo uvesti jednu novu pozorišnu nagradu. Uoči 75. rođendana, Narodno pozorište Tuzla utemeljuje nagradu “Radoslav Zoranović”, nazvanu po prvom upravniku Narodnog pozorišta Tuzla i jednom od najznačajnih pozorišnih radnika u historiji Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući njegovim izuzetnim umjetničko-organizacionim sposobnostima Tuzla je od amaterskih početaka u dramskoj sekciji KUD “Mitar Trifunović Učo” u veoma kratkom vremenu došla do osnivanja profesionalnog pozorišta.

Radoslav Zoranović bio je prvi upravnik, a njegova ambicija, znanje i snalažljivost vrlo brzo su jedno novo pozorište doveli do samog vrha jugoslovenskog teatra. Na čelu Pozorišta se zadržao 21 godinu, a u to vrijeme, zajedno sa svojim saradnicima poput Kalmana Mesarića i Ahmeda Muradbegovića od Narodnog pozorišta Tuzla napravio je respektabilnu pozorišnu kuću.

Svoj dalji angažman nastavio je kao osnivač Zajednice profesionalnih pozorišta Bosne i Hercegovine gdje je po istom principu udario temelje mnogim segmentima pozorišnog života koje danas podrazumijevamo, poput osnivanja Pozorišnih igara u Jajcu, Susreta pozorišta Bosne i Hercegovine u Brčkom i naposljetku kao jedan od osnivača Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

 

 

(Klix)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Život ljudi je postao potpuno umrežen, usljed čega se granice online prostora i stvarnog...

U Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Po kotlinama će biti magle ili niske oblačnosti....

Pripadnici njemačke Savezne policije sinoć su priveli državljanina Bosne i Hercegovine kod kojeg su,...

Dvije teže povrede na radu koje su prijavljene istarskoj policiji dogodile su se protekla...

Austrijska kompanija ASTA počinje s izgradnjom fabrike u Bosni i Hercegovini, tačnije u Cazinu. 

Na društvenim mrežama kruži šok snimak na kom se može primjetiti kako folker Radiša...