Ni nakon dva mjeseca nema izbornih rezultata u Srebrenici

Ni nakon dva mjeseca nema oduke Centralne izborne komsije Bosne i Hercegovine u vezi sa potvrđivanjem izbornih rezultata u Srebrenici.

[embedded content]

Dva mjeseca javnosti se ne nudi odgovor koji je krajnji ishod lokalnih izbora u Srebrenici. Kako su u istragu o mogućim izbornim prevarama uključeni i Tužilaštvo BiH, i SIPA, i MUP RS očekivalo se da će izborne prevare u Srebrenici biti i sankcionisane. Međutim, novih detalja nema. Jasno je da u cilju istrage nadležni ne mogu dati više informacija, ali javnost bi trebala znati bar zašto sve toliko traje.

SADIK AHMETOVIĆ, šef Izbornog štaba koalicije “Moja adresa

“Vjerujemo da će CIK u narednom periodu, u narednih 15 dana treba donijeti odluku, obzirom na vrijeme koje je iza nas prošlo, na stepen povreda izbornog zakona koji je dokumentovan, na sve ono što se dešavalo u Srebrenici prije i u toku izbora”, rekao je Ahmetović.

Ključni potez sada trebaju napraviti članovi CIK-a. Saopštiti rezultate izbora u Srebrenici, štо će ujedno biti i pokazatelj kakve su i kolike izborne malverzacije u Srebrenici, na koje Srebreničani godinama upozoravaju. Nejasni su razlozi zašto se ne donosi odluka. I danas tek šturi odgovor.

“U toku su postupci koje je pokrenula CIK BIH u vezi sa postojanjem sumnje u povrede izbornih prava kao i odgovornost izborne administracije”, saopšteno je iz CIK-a BiH..

Nije poznato šta je predmet istrage, a da se nikome ne žuri potvrđuju i navodi aktuelnog načelnika Srebrenice. Danas nije bio dostupan za izjave, ali je ranijih dana za pojedine medije kazao da ne zna za istragu koju CIK provodi, te da CIK ne poziva niti članove biračkih odbora, ni opštinsku komisiju, ni građane u vezi sa istragom. Poznat je stav Grujičića da je sve regularno, te da nema potrebe za ponavljanje izbora.

MLADEN GRUJIČIĆ, načelnik Opštine Srebrenica (31. 12. 2020)

“Ovdje jе izgleda zabranjeno da Bošnjaci glasaju za Srbina i ta politika se vodi od strane jedne male grupe pojedinaca koji su svoju političku karijeru završili već odavno i pokušavaju na bilo koji način da skrenu pažnju na sebe”, kazao je Grujičić.

Nakon izbora, Bego Bektić, predsjednik Opštinskog odbora SDP-а i ostali uhapšeni su i osumnjičeni da su krali identitet bh. državljana koje su potom prijavili u Srbiji, ali ubrzo su pušteni na slobodu.Od tada, iako po svemu sudeći razloga za istragu ima, nema pomaka ni odgovora kada očekivati odluku CIK-a ili Tužilaštva BiH.

BHRT