Nevjerovatan ulov na Velikom Plivskom jezeru

Podijeli članak:

Gornjevakufljanin Hamdo Neretljak sa sarajevskom adresom, ulovio je jezersku pastrmku u Velikom Plivskom jezeru tešku čak osam kilograma i dugačku 88 centimetara. Rijetko kojem ovdašnjem ribolovcu uspije ovakav ulov, piše Jajce Online.

– Evo jedna uze i poslije kiše, jedna, ali vrijedna, moj lični rekord, 88 cm, 8.8 kg, rekao je Neretljak.

Jezersku astrmku je ulovio jučer u poslijepodnevnim satima.

Jezerska pastrmka veća je od potočne pastrmke i ima crne pjege nepravilnog oblika. Leđa su joj modro zelena, a bokovi svjetlije, zeleno-žute nijanse. U idealnim uslovima može narasti do 20 kg. Polno zrela postaje četvrte ili pete godine, a mrijesti se od oktobra do decembra u potocima koji se ulijevaju u jezera. Naseljava planinska jezera koja imaju dovoljan dotok svježe vode obogaćene kiseonikom. Jako je grabežljiva i hrani se sitnom ribom i mušicama. Meso joj je izvrsnog kvaliteta.
Treba svakako znati da je ovo samo jedna od više morfi pastrmke te da se ona vrlo brzo mijenja u ovisnosti od životnih uslova. Dakle ovo nije nikakva nova vrsta, kao što neki misle. Samo su u pitanju morfološke promjene, koje naravno diktiraju životni uslovi u kojoj riba obitava.
Čest je ulov u Malom i Velikom Plivskom jezeru, kao i u akumulacionim jezerima Zdaljevac i Bočac. Za ribolovce izuzetno atraktivna grabljivica, koja nerijetko dosegne težinu i preko 5 kg. Davne 2010. godine Zvonimir Vugrin je na Velikom Plivskom jezeru ulovio jezersku pastrmku tešku 12,25 kg, dugu 98 cm. Riba je ulovljena na mepsov blinker br.3.
Ovo je po podacima kojima raspolažemo najveća pastrmka ulovljena u zadnjih 30-tak godina, a sigurno je da Pliva i Plivska jezera kriju još i veće.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ko napušta brod jer nije onako kako je zacrtao?

U dva dana video zapis je pregledalo preko 800 tisuća korisnika te mreže, a...

U polju, poviš džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive. Koja...

Sud u Gracu osudio je danas državljanina BiH (35) zbog pokušaja pljačke restorana brze...

Sve su češći nesrećni slučajevi povreda građevinskih radnika, ponekad i sa smrtnim ishodom. Prije...

Bosna i Hercegovina prepustila je svoja prirodna bogatstva koncesionarima koji ih bez kontrole eksploatišu,...