Nevera srušila brzinski rekord u vožnji na rikverc

Podijeli članak:

Iz kompanije Rimac stižu sve bizarnije vijesti. Tako je ona posljednja otkrila kako je 7. oktobra ove godine na testnoj stazi pokraj Papenburga u Njemačkoj, Rimac Nevera srušila svjetski rekord u najvišoj brzini vozeći – unazad! Konačna izmjerena brzina iznosila je 275.74 km/h.

Doduše, u tehnološkom je smislu tako nešto vrlo lako moguće, jer kako Neveru pokreće pojedinačni motor na svakom točku oni jednako rade pogone li automobil naprijed ili unazad. Ograničenje je tek aerodinamika, a potencijalna opasnost stabilnost vozila koje nije dizajnirano za visoke brzine vozeći na “rikverc”.

Za volanom Nevere bio je Goran Drndak koji je ovako opisao taj osjećaj:

„U samoj vožnji mi je definitivno trebalo neko vrijeme za priviknuti se. Okrenuti ste unazad i gledate krajolik kako juri sve brže i brže, osjećate kako vam vuče vrat prema naprijed – gotovo isti osjećaj koji biste inače imali pri snažnom kočenju. Pažljivo pomičete volan, pazeći da ne poremetite ravnotežu, pazite na svoju putanju i kočenje kroz retrovizor, sve vrijeme pazeći na brzinu.” – rekao je test-vozač kompanije Rimac, prenosi Index.hr.

Ovaj pomalo čudan rekord priznat je i od strane Guinnessove knjige svjetskih rekorda, baš kao što je priznat i onaj iz avgusta kada je na glasovitoj stazi Nürburgring Nordschleife, s Martinom Kodrićem za upravljačem, Nevera potukla rekord za najbrži električni automobil.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lakše je poslovati u Kolumbiji, nego u BiH, kažu svjetski parametri. Bosna i Hercegovina...

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i...

Rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini doveo je do inicijative o uvođenju većeg...

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom...

Pripadnici njemačke Savezne policije u civilu juče su uhvatili na djelu tri državljanke Bosne...

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina...