Search
Close this search box.

Netflix uvodi najveće promjene u posljednjih 10 godina – evo kako će izgledati

Podijeli članak:

Jeste li zadovoljni s trenutnim izgledom Netflixove aplikacije na televizorima? Iako smo na Netflixovo sučelje navikli tokom godina, on je i dalje prilično haotičan.

Izbornik s lijeve strane, dok se na glavnom ekranu, kako pomičemo ekran prema dolje, izmjenjuju brojne kategorije i prijedlozi (od najgledanijih filmova, prijedloga za nastavak sadržaja koji smo započeli gledati itd.), a svaka od tih kategorija popraćena je s ikonama filmova, serija, dokumentaraca i slično. Na takav smo Netflix navikli, ali jasno je kako se taj prikaz sadržaja može napraviti puno bolje.

To je jasno i ljudima u Netflixu pa su iz ove kompanije najavili kako kreću u velike promjene na svojoj aplikaciji za televizore. Najveće u posljednjem deceniji. Kako je komentarisao jedan od direktora u Netflixu Pat Flemming, njihovo interno istraživanje pokazalo da su korisnici na Netflixovoj aplikaciji na televizorima često koristili, kako je to nazvao – očnu gimnastiku. Njihov je pogled konstantno kružio po različitim dijelovima ekrana pokušavajući pronaći sadržaj koji bi im mogao biti zanimljiv.

Htjeli smo sve to pojednostaviti, napraviti intuitivnijim i jednostavnijim za navigaciju, objasnio je Flemming, pa bi tako u budućnosti pretplatnicima Netflixa, kojih je oko 270 miliona, posao pronalaženja atraktivnog sadržaja trebao biti puno brži i lakši. Kompanija je ove sedmice počela s testiranjem novog izgleda među dijelom korisnika, a s vremenom bi novo sučelje trebalo postati dostupno većem broju ljudi. Također, pratit će se i reakcije, odnosno kritike i pohvale novog dizajna tako da su moguće i naknadne promjene oko izgleda ove aplikacije na televizorima.

Kako izgleda novi Netflix, možete vidjeti na stranicama Reutersa, a te promjene ipak nisu radikalne. Na glavnoj stranici više nema bočnog izbornika te su glavne opcije prebačene u sam vrh ekrana. Tu se nalaze opcije Home, Shows, Movies i nova kartica My Netflix (ta je kartica ranije predstavljena na mobilnim uređajima) gdje su dostupni filmovi i serije koje je korisnik ranije počeo gledati te oni koje je označio kao zanimljive.

Povećane su kartice sa samim sadržajem, a reorganizirane su i informacije koje se prikazuju uz sadržaj, a posebno su istaknute i neke sitnice i zanimljivosti oko filmova i serija pa se tako može naglasiti ako se film nalazi dva mjeseca među top 10 najgledanijih filmova i slično. Ono što neće mijenjati s novim sučeljem, jest algoritam, odnosno algoritamske preporuke sadržaja korisnicima koje ostaju iste kao i do sada, javlja Dnevnik.hr.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vlasti u Grčkoj jučer su zatvorili arheološki lokalitet Akropolj, jer je tu zemlju zahvatio...

Novi izvještaj Boston Consulting Group, The Network i The Stepstone Group, a u koji...

Netflixov šestodijelni dokumentarac “Hitler and the Nazis: Evil on Trial” postavlja pitanje da li...

Bh. nogometni reprezentativac Amar Dedić jedna je od želja italijanskog prvoligaša Napolija koji je...

Osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka u Bosni i Hercegovini. Tako glasi jedan od 14...

Policija u Doboju sumnjiči najmanje dva izvršioca za krivično djelo teška krađa nad privrednim...