Nestabilno s kišom i pljuskovima

Jutros je djelomično vedro u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima. U ostatku zemlje je oblačno. Padavine su registrovne u Hercegovini, zapadu, jugozapadu i lokalno u centralnim područjima Bosne.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -2 stepena, Sanski Most 4, Banja Luka i Bijeljina 5, Gradačac, Ivan-sedlo i Zenica 6, Doboj 7, Livno 8, Bugojno 9, Grude i Sarajevo 10, Bihać, Mostar i Trebinje 12, Neum 16 steepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini nestabilno s kišom i pljuskovima. Na planinama će padati i snijeg.

Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarim, južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 8 i 15 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Uz nepovoljne biometeorološke prilike većina populacije biće lošijeg raspoloženja, tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će se pojačati.

Opšta slika će, od jutarnjih sati, biti lošija u Hercegovini, jugozapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni, do kraja dana će se pogoršati u cijeloj zemlji.

Moguće su reakcije na promjenu vremena u vidu reumatskih bolova, nervoze, problema sa snom.

U drugom dijelu dana poželjno je posvetiti pažnju oblačenju i zaštiti od nižih temperatura, sa noćnim satima osjećaj hladnoće postepeno će biti sve izraženiji.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom kolovozu

Jutros se na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća po mokrom kolovozu, uz slabiju frekvenciju vozila. Na dionicama uz rijeke: Drinu, Bosnu, Spreču i Lašvu, kao i na putnom pravcu Bosanski Petrovac-Drvar (preko planinskog prevoja Oštrelj) vidljivost je smanjena, zbog magle. Na putnim pravcima Bugojno-Kupres-Šuica i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje upozoravamo na jake udare vjetra. Skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja na kolovoz. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na putu Vrbaška-Draksenić (put koji vodi prema graničnom prelazu Gradina) obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila (osim vozila kojima se vrši dostava na teritiroji opštine, lokalnog stanovništva i vozila hitnih službi), a alternativni pravac je preko Banja Luke i Prijedora.

Na magistralnom putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Olovo-Kladanj-Tuzla (Olovske Luke i u blizini kamenoloma Stupari), Konjic-Jablanica-Mostar (tunel Crnaja i dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Nemila-Žepče (Želeće), Blažuj-Gromiljak (Radanovići), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)

Agencije