Nepregledni krajolici i netaknuta priroda

Početkom sedmice ekipa portala MONDO posjetila je Glamoč i obišli su neke od najinteresantnijih destinacija u tom mjestu – tvrđavu Tabiju, jezera Busija i Hrast, čuveni Bašića nišan, Kamen na tri piljka… I družili se sa našim ljubaznim domaćinima.

Vodiči su nam bili djevojčica Ava, učenica tamošnje osnovne škole, Siniša Šolak, ekspert za prošlost, sadašnjost i budućnost Glamoča i Nataša Mazalica iz organizacije Greenways.

“Organizacija Greenways, sa sjedištem u Pecki, gotovo 10 godina bavi se održivim razvojem i zaštitom životne sredine. Trenutno vodimo EKO Hub Mrkonjić Grad u okviru projekta ‘Misli o prirodi!’, koji implementira CPCD, a finansira Švedska. Navedeni projekat podrazumijeva opštine Mrkonjić Grad, Šipovo, Ribnik, Jezero i Glamoč”, priča nam Nataša.

Glamoč IZVOR: VEDRAN ŠEVČUK /MONDO

Dodaje da su navedena prostranstva od izuzetnog hidrogeološkog i biološkog značaja, a brojni njihovi dijelovi predviđeni su i za zaštitu Prostornim planom RS.

“S druge strane, eksploatacija prirodnih resursa i loše upravljanje otpadom degradiraju ova područja i zato je bitno da se nevladine organizacije, institucije i zainteresovani pojedinci povežu i kreiraju jaku mrežu kako bi direktnije djelovali u cilju zaštite životne sredine, što je jedan od glavnih ciljeva navedenog projekta.

Pored toga, kontinuirano radimo i na promociji ovih područja, a od prošlog mjeseca, u saradnji sa portalom Mondo.ba, pomažemo u kreiranju video i foto reportaža. Na taj način želimo da široj populaciji, a i drugim EKO Hub-ovima na nivou BiH, pokažemo prirodna bogatstva i turistički potencijal koji se krije u ovom dijelu zemlje.

Ovaj put smo posjetili Glamoč, posebno mjesto sa netaknutim i nepreglednim krajolikom, potpuno drugačijim od naše prve posjete Ribniku, gdje smo naišli na pitome puteve koji vode u divlje pejzaže”, navodi Nataša Mazalica.

Siniša Šolak stari je saradnik i prijatelj portala Mondo.ba, uz čiju pomoć smo do sada uradili neke veome zapažene reportaže i priloge o Glamoču. On je i glavni vodič za turiste, koji s vremena na vrijeme navrate u ovo mjesto…

“Interes za posjete Glamoču postoji, a posjetioce najviše interesuje avanturizam, netaknuta priroda i istorija. Nudimo planinarenje, speleologiju, sakupljanje gljiva, ljekovitog bilja… Slabe tačke su nepostojanje lokalnog institucionalnog interesa i infrastrukture, prvenstveno smještaja”, priča nam Šolak.

Glamoč IZVOR: VEDRAN ŠEVČUK /MONDO

Nedavno je u Glamoču boravila filmska ekipa iz Srbije, koja je snimala kadrove za dokumentarni film o čuvenom operskom pjevaču Miroslavu Čangaloviću, koji je rođen u Glamoču.

“Film će ići na razne festivale, gdje bi trebao na prikladan način da prikaže jedino što imamo, a što je na svjetskom nivou. Naime, Miroslav Čangalović bio je među najcijenjenijim i najpoznatijim operskim pjevačima u bivšoj Jugoslaviji, a tokom svoje karijere nastupao je na svim velikim svjetskim operskim pozornicama. Snimanje ovog filma iniciralo je Zavičajno udruženje Glamočana iz Novog Sada, na čelu sa predsjednikom Pericom Milutinom, a projekat se realizuje u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem i Maticom srpskom iz Novog Sada”, kaže Šolak.

Djevojčica Ava pohađa sedmi razred Osnovne škole Glamoč. Kaže da joj se dopada život u ovom mjestu…

“U razredu nas je 24, a djeca pored škole ovdje mogu da treniraju fudbal ili igraju folklor. Ja uglavnom vozim skejt i gledam tv. Nije mi dosadno”, priča nam simpatična Ava.

Za kraj, pogledajte fotografije koje smo zabilježili tokom naše posjete Glamoču. Možda će vas one inspirisati da nekada posjetite ovo slikovito mjesto…

Uživajte!

(Mondo.ba)