Nepravilno držanje tijela i bol u leđima

Piše: Tomislav Brnjak, fitness trener, profesor kineziologije

*Što je nepravilno a što pravilno držanje tijela?

  • Najčešće pedagoška i medicinska literatura definira da je pravilno držanje tijela specifična sposobnost i navika držanja tijela u vertikalnom i ravnotežnom položaju u kome su pravilno raspoređeni dijelovi tijela u kojima mogu pravilno i nesmetano proticati fiziološki procesi.

U održavanju uspravnog normalnog stava ljudskog tijela učestuju aktivne i pasivne snage organizma i zemljina teža. Aktivne snage organizma su mišići, a pasivne ligamenti, kosti i zglobovi. Pri svim aktivnostima organizma, ove snage moraju biti u ravnoteži, a u protivnom, svaki poremećaj dovodi do narušavanja normalnog stava.

Ravnoteža se najlakše remeti na račun aktivnih snaga organizma, odnosno mišića, što dovodi do njihovog slabljenja i većeg opterećenja pasivnog aparata.

Ove promjene najčešće pogađaju kralježnicu gdje dolazi do određenih devijavicija.

  • Nepravilno držanje tijela je nepravilan odnos koštano mišićnih struktura bez anatomskih promjena na kralješnici. Prilikom nepravilnog držanja opterećenja koja djeluju na tijelo ne prenose se ravnomjerno duž kralježnice i tijela, što dovodi do povećanog opterećenja kostiju, mišića i zglobova.

Nepravilno držanje je sve češća dijagnoznoza posebice kod djece školskog uzrasta.
Nepravilno držanje tijela može uzrokovati bolove u vratu, leđima, ramenima, nogama, a povezuje se i s glavoboljom, umorom i stresom. Dugoročno može dovesti do ozbiljnih mišićno-koštanih poremećaja.

 

*Kako prepoznati nepravilno držanje tijela?

Položaj glave
Treba biti u produžetku kralježnice. Pomjerena glava u jednu ili drugu stranu ukazuje na prisutstvo vratne skolioze ili krivog vrata.

Položaj ramena
Ramena u horizontali moraju biti u istoj visini. Jedno podignuto rame u odnosu na drugo ukazuje na narušeni tjelesni status odnosno skoliotično držanje.

Položaj lopatica,
Lopatice zauzimaju ispravan položaj ako su u istoj ravnini, priljubljene uz grudni koš i podjednako udaljene od kraljžnice. Ukoliko je jedna lopatica postavljena više od druge, a uz to i nejednako udaljena od kralježnice to je također znak narušenog statusa kralježnice, odnosno skoliotičnog držanja.

-Položaj zdjelice
Zdjelica kod normalnog držanja treba biti potpuno horizontalna. Njen nagib na jednu ili na drugu stranu ima negativne reperkusije na položaj kralježnice, naročito njenog lumbalnog dijela. Disbalans zdjelice ukazuje na prisutnost skolioze.

– Položaj koljena
Deformacije koljena je vrlo lako prepoznati, očituju se sa položajem nogu u obliku slova „O“, slova  „X“,  (ne)popularne iksice i oksice.

Osim navedenih, deformacije možemo prepoznazi i na stopalima (naglašeno spuštena, naglašeno uzdignuta), kao i na kralježnici (devijacije u bilo kojem smjeru).

*Test za procjenu držanja tijela

Pouzdan test za provjeru držanja tijela je metoda „četiri oslonca“. Ako osoba u normalnom stavu uza zid dodiruje oslonac tjemenom glave, lopaticama, stražnjicom i petama, može se pouzdano tvrditi da se radi o dobrom držanju.

*Bolovi u leđima

– Bol u leđima može se pojaviti iznenada ili razvijati postupno (bol je rezltat trošenja kralježnice tokom vremena). Kirurški zahvati rijetko su potrebni a sama bol u najčešćem slučaju odstranjuje se u roku od 4- 6 tjedana.

Najčešći uroci nastanka boli u leđima su:

-Ograničenje savitljivosti
-Pogrešan zaokret tijela
-Nepravilno podizanje tereta
-Tjelesne ozljede
-Neredovito vježbanje
-Trudnoća

Tri najčešća područja lokaliziranih bolova su

-lumbago (slabinski dio kralježnice)
-kokcigodinija (kod trtične kosti)
-išijas (bol koja se iz leđa proteže kroz kuk u noge)

Simptomi koji se javljaju kao posljedica boli u leđima

-izraženija bol u nozi nego u leđima
-osjećaj trenja u nogama
-mišićna slabost
-glavobolja
-bol u vratu i rukama
-osjećaj trnca u rukama

 

*Kako liječiti bolna leđa?
Prvi korak bi svakako trebao biti posjeta liječniku i uspostavljanje točne dijagnoze
-Najčešće slijedi rendgenska snimka kako bi se otklonila sumnja na ispadanje diska
-Izbjegavati teže aktivnosti
-Masaža može polučiti odlične rezultate
-Tjelovježba

U nastavku vam ostavljam video sa vježbama koje će pomoći da se riješite boli u leđima:
https://www.youtube.com/watch?v=JyG0zpxJm64&t=4s

kao i video koji će vam pomoći  u održavanju pravilnog držanja tijela, ili uspostavljanju istog
https://www.youtube.com/channel/UCdJ7YEsnCbrZSydDlFIHMzQ

 

(Jajce Online)