Search
Close this search box.

Neopjevani heroji filmske industrije

Podijeli članak:

Da stvar bude još ljepša, reditelj filma “The Fall Guy” je bivši kaskader David Leitch, koji je bivši posao promijenio u onaj vodeći iza kamere, režirajući tako ostvarenja poput “John Wick” (2014) i “Atomic Blonde” (Atomska plavuša, 2017), da pomenemo samo prva dva naslova.

POMNO PLANIRANJE

Leitch je zajedno sa kolegom kaskaderom Chadom Stahelskim napravio pravi korak ka kreiranju onoga što će se pretvoriti u uspješnu filmsku franšizu sa prvim dijelom “Johna Wicka”. Svoje kaskadersko znanje uspješno su prenijeli u ono rediteljsko, raskošno režirajući neviđene akcione koreografije, tučnjave i pucnjave, automobilskih potjera i svih onih detalja koje mi kao gledaoci uzimamo zdravo za gotovo, a u biti su veoma teško izvodljivi, te iziskuju mnogo pomnog, detaljnog pripremanja.

“The Fall Guy” je istinsko ljubavno pismo neopjevanim herojima filmske industrije – kaskaderima, koji kreiraju najteže i najzahtjevnije filmske vratolomije. Samo što je u svom filmu reditelj David Leitch uspio u najzahtjevnijem filmskom zahvatu, a taj je da vam vrijeme provedeno u kinu gledajući “The Fall Guy” proleti u trenu i još povrh svega želite još i žalite što nije duže trajao.

image

Detalj iz filma “The Fall Guy”

Sve ono što ste vidjeli u raznim trailerima i teaserima za film znalački je montirana najava kojom baš-baš nećete otkriti ništa o zapletu, koji je i više nego intrigantan. O čemu se zapravo radi, to ćete morati saznati sami za sebe pohodeći hram sedme umjetnosti na i više nego kvalitetno utrošenih dva sata i šest minuta svog (dragocjenog) vremena.

Ono što se da otkriti i prepričati o radnji filma, a da vam ne pokvari gledanje, jeste da je riječ o ljubavnoj priči u kojoj kaskader Colt Seavers (Gosling), nakon što je zadobio tešku povredu na setu snimajući scenu skoka, napušta posao i bježi od ljubavi svoga života, tada snimateljice Jody Moreno (Emily Blunt).

FILMSKE ALUZIJE

Nakon nekoliko mjeseci, Colt dobiva poziv producentice Gail Meyer (Hannah Weddingham), koja ga zove da učestvuje u snimanju novog naučnofantastičnog filma, tj. da ponovno bude kaskader – dubler za akcionu zvijezdu Toma Rydera (Aaron Taylor-Johnson). A da stvar bude još primamljivija, Jody je sada postala rediteljica i ona režira taj film.

Malo je reći da se scenarista Drew Pearce dobro zabavljao pišući scenarij, imajući priliku da napravi aluzije na mnogo filmskih ostvarenja (sve ćete ih odreda odmah prepoznati), te je u jednu ruku transcendirao originalni predložak – istoimenu igranu seriju iz osamdesetih.

A najbolje od svega je zezancija sa likom i djelom pravog Toma. Toma Cruisea.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Katastrofa za Srbiju i BiH! Nadali smo se da ćemo ipak gledati rukometaše srpskog i...

Nekadašnji hrvatski košarkaš Damjan Rudež, koji je od 2014. do 2017. godine nastupao u...

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezolucijuo Srebrenici.

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se sve...

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Proizvodnja cigareta nekada je zahtijevala tehnologiju koja je bila smještena samo u velikim fabrikama....