Neobična farma u Jajcu: Ranisović se vratio iz Austrije i pokrenuo biznis

Podijeli članak:

Iako škotsko visinsko govedo nije zahtjevno za uzgoj, a daje izvrsno meso, uzgajivači ove pasmine veoma karakterističnog izgleda u Bosni i Hercegovini su još vrlo rijetki, piše Jajce Online.

U posljednje vrijeme govedarstvo se suočava s brojnim problemima, ali iz okolice Jajca dolazi nam pozitivna priča o Čatislavu Ranisoviću koja je krenuo s uzgojem škotskog visinskog goveda.

On se vratio iz austrijskog Graca s namjernom da pokrene biznis u svom gradu, odnosno u Kamenicama.

– Skoro pa 30 godina živio sam u inostranstvu. Htio sam da pokrenem biznis u svom rodnom gradu, gdje su moje uspomene ostale. Jednostavno, želio sam da oživim svoj životni san i to na svojoj djedovini. Od toga biznisa htio sam da svi imaju koristi, a usto da bude nešto neobično i što će biti naš zaštitni znak u budućnosti. Želja mi je bila da to bude nešto što i nema baš kod nas, i odlučio sam se na ova škotska visinska goveda. Moja farma funkcionira na sistemu krava-tele, priča Ranisović za Jajce Online.

Općina Jajce u želji da podrži svaku dobru ideju za pokretanje biznisa i nova zapošljavanja, podržala je i ovu inicijativu, posebno što se radi o našem sugrađaninu iz dijaspore koji želi investirati u Jajce.

– Općina Jajce mi je ustupila jedan izdvojeni objekat i prateće zemljište u okviru kasarne Kamenice za pokretanje moga biznisa. Ovim putem želim se zahvaliti općinskom načelniku Edinu Hozanu na susretljivosti i podršci koju mi pruža. Posebno bih istakao, da mi je pomogao u poboljšanju infrastrukture, konkretno u slučaju lokalnih puteva. Nadam se da ćemo u skorije vrijeme i dobiti asfalt, kanalizaciju kao i priključak na gradski vodovod jer imamo strašne probleme u sušnom periodu, a od svega toga zavisi i proširenje moje farme, govori nam on.

Vlasnik “Binga” kupac

Osim što u Kamencima posjeduje preko 100 dunuma vlastite zemlje, Risanović je neke parcele iznajmio od komšija. Po nekoj slobodnoj procijeni u farmu je uložio preko 300.000 KM.

– Trenutno posjedujem preko 40 goveda koja svakodnevno gravitiraju na 300 i više dunuma zemlje. Sve parcele su ograđene, a potrošio sam skoro pa 13,5 kilometara ograde. Dosta  vremena smo izgubili u čišćenju zapuštenih površina, ali uspjeli smo sve to srediti u godini dana, ističe Ranisović.

Nedavno je Senad Džambić, osnivač i trenutni direktor Binga boravio u našem gradu, a izdvojio je vrijeme da posjeti i ovu jedinstvenu farmu u našoj zemlji.

– Senad Džambić je par puta boravio na mojoj farmi i oduševio se sa svime što je vidio. Za potrebe svoga ZOO vrta u Tuzli kupio je od mene jedno goveče, a neki dan i drugo. Tako osim mene i on posjeduje ovu neobičnu pasminu koja će biti samo izložbenog karaktera, kazao je.

Kamenice su do sada bile poznate samo po vojnoj kasarni, ali farma i razvoj turizma promijenile su takvu sliku.

– U narednom periodu planiran da sve ovo pretvorim u jedan eko-centar ili bolje reći park prirode gdje će se moći vidjeti ove životinje, ali i neke druge. Glavni cilj mi je da razvijam seoski turizam, jednostavno da oživimo taj vid ponude u našem gradu. Na ovome sigurno neću stati, u planu imam još ideja koje ću realizovati, ali biće ključne za samu društvenu zajednicu, rekao je Čatislav Ranisović koji je veliki zaljubljenik u rodni grad Jajce i svoj zavičaj.

Osim što se bavi govedarstvom, neumorni Risanović se bavi i organskom proizvodnjom voća, ali i povrća.

Kvalitetno i traženo meso

Goveda su miroljubiva, a plijene i svojim izgledom. Ispod duge dlake kojom im je prekriveno tijelo i spušta im se preko očiju, imaju još jedno krzno tako da im nije hladno ni u najžešćim minusima. Dosta su otporni na bolesti i mogu se uzgajati potpuno prirodno.

To su goveda koja nisu zahtjevna i pravi su “čistači”. Na njihovom meniju nema trave koju oni neće savršeno očistiti što im daje dodatnu kvalitetu mesa, prožetim sitnim žilicama masnoće koje neki cijene i više nego meso angusa.

Posebno trebamo istaći da je njihovo meso jako cijenjeno u svjetskoj kuhinji i među gurmanima.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...