Nelson sa članovima Predsjedništva BiH: SAD ostaje partner u provođenju reformi

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine zahvalili su danas američkom ambasadoru u BiH Eriku Nelsonu za doprinos Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u stabilizaciji prilika u BiH i podršku u procesu evropskih integracija, te iskazali spremnost za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije kako bi BiH dobila kandidatski status u narednom razdoblju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali sa ambasadorom Nelsonom o saradnji dvije zemlje, aktivnostima Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu, te aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.

“Važna tema sastanka je bilo i unapređenje ekonomske saradnje dvije zemlje koje će biti intenzivirano skorim potpisivanjem memoranduma o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD”, navedeno je u saopštenju.

U kontekstu modaliteta borbe protiv pandemije Covid 19 članovi Predsjedništva BiH su informisali američkog ambasadora o naporima koje čine institucije Bosne i Hercegovine u odbrani od pandemije i nabavci vakcina za građane BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su informisali Nelsona o aktivnostima na rješavanju problema ilegalnih migracija, te poručili da na tom putu Bosna i Hercegovina treba pomoć kako bi sistemski i adekvatno riješila ovu aktuelnu krizu.

Nelson je istakao da će SAD i dalje nastaviti raditi kao partner Bosne i Hercegovine u sprovođenju svih potrebnih reformi koje će omogućiti bolji život građanima BiH.

On je pozvao članove Predsjedništva BiH da zadrže lidersku poziciju u budućim koracima ka bržem provođenju reformi radi bržeg napretka Bosne i Hercegovine ka postavljenim spoljnopolitičkim ciljevima.

BHRT