Neizdrživo za farmere: Sve skuplja proizvodnja praćena niskom otkupnom cijenom mlijeka

Podijeli članak:

Proizvodnja mlijeka u Bosni i Hercegovini doživljava velike promjene. Velike farme se ukrupnjuju, dok se male i srednje gase. Sve skuplja proizvodnja praćena niskom otkupnom cijenom mlijeka, neizdrživa je kombinacija mnogim farmerima. Posebno je alarmantno stanje u Republici Srpskoj, gdje je premija najniža u regionu.

Sve veći troškovi proizvodnje, praćeni niskom otkupnom cijenom, doveli su do gašenja proizvodnje mlijeka na manjim farmama. One veće i dalje preživljavaju.

BRANIMIR ANDRIĆ, Poljoprivredno dobro “Semberija”

“Mislim da je zadnje dvije godine proizvodnja mlijeka u stagnaciji. Jako veliko poskupljenje inputa, sve ulazne cijene su do 3 4 puta bile iznad, a cijena mlijeka je podignuta za 50,60%, i sad imamo slučaj da se cijena mlijeka vraća na niži nivo, dok je u marketima mlijeko 2,8 a proizvođači imaju 50 feninga do marku.

RADOSLAV SEKULIĆ, rukovoditelj stočarske i biljne proizvodnje PD “Semberija”

Trenutno imamo na muži preko 400 grla, imamo veoma dobar prosjek mlijeka sa izuzetnim kvalitetom. Trenutno ovo je ipak farma koja je bila u jednom ruiniranom stanju, došli smo da napravimo savremenu farmu, trudimo se, imamo htjenja, želje i volje

Mljekari u ovom entitetu tražili su i povećanje premija sa dosadašnjih 25 na 35 feninga i glasno se usprotivili prelasku na podsticaj po grlu i hektaru.

VLADIMIR USORAC, Udruga poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS

Ne znam kud ovo vodi. Proizvodnja mlijeka pada, recimo osmi deveti desti mjesec pala je za 20 000 litara dnevno

U nešto boljoj situaciji su mljekari u Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje premija za mlijeko iznosi 42 feninga.

KEMAL HRNJIĆ, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi FBiH

FBiH je do sada isplatila nešto više od 71 milion i 330 km, to je realizacija budzeta od oko 116 miliona. Tu imamo i ostale vrste podrške nekih 9,5 miliona maraka

Za pojedine proizvođače mlijeka u ovom dijelu zemlje problem je nedobijanje premije, zbog čega su pale i krivične prijave.

MILORAD KOZOMARA, ravnatelj PZ “Planinsko mlijeko”

Podnijeli smo krivičn uprijavu protiv ministra i njegova dva saradnika. Moja zadruga je osnovana u februaru mjesecu, preuzeli smo kooperante od druge zadruge i nastavili sa istim modelom predavanja podsticaja u kantone. Nakon predaje za prvi kvartal obavijestili su me da mi treba fiskalni račun, a pošto sam ja iz rs, mi smo oslobođeni fiskalnog računa

Iz resornog ministarstva odbijaju optužbe, te ističu da su svi oni koji su ispunili uslove, premiju i dobili.

KEMAL HRNJIĆ, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi FBiH

U ovoj godini ministarstvo je odbilo 88 zahtjeva za podršku proizvodnjama, to nije ništa neuobičajeno, svi oni koji ne ispunjavaju uslove bivaju odbijeni, tu nije kraj, vodi se upravni postupak i svako ima pravo podnijeti žalbu na rješenje i federalno ministarstvo rješava po žalbi

I dok se farmeri bore za opstanak farmi, cijena mlijeka na policama marketa višestruko je viša od otkupne cijene mlijeka. Kako kažu, najgore prolazi onaj koji proizvodi.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lakše je poslovati u Kolumbiji, nego u BiH, kažu svjetski parametri. Bosna i Hercegovina...

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i...

Rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini doveo je do inicijative o uvođenju većeg...

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom...

Pripadnici njemačke Savezne policije u civilu juče su uhvatili na djelu tri državljanke Bosne...

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina...