‘Neće valjda Dodik opet prevariti narod i zarad ministarske fotelje pogaziti zaključak NSRS-a’

Podijeli članak:

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović oglasio se danas nakon obraćanja lidera vladajuće koalicije te je rekao da očekuje da pitanje Ustavnog suda i OHR-a bude među dogovorenim zakonima.

“Baš lijepo dogovoriše u vladajućoj bh. koaliciji SNSD, ‘Trojka’, HDZ. Konačno ide ‘veliki’ set zakona 22. augusta”, rekao je.

Poručio je da očekuju da prvi priortitet u tom setu bude Zakon o Ustavnom sudu BiH, kako je Dodik prije par sedmica obećao, a Narodna skupština RS-a “jasno izglasala i zakucala” na posebnoj sjednici.

“Pa neće valjda Dodik opet prevariti narod i zarad ministarske fotelje pogaziti zaključak Parlamenta Srpske, n-ti put”, kazao je.

U zaključku sa sjednice NSRS-a se navodi da Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane EU prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH odnosno odlaska stranih sudija i da se u okviru te reforme usvoji Zakon u Ustavnom sudu BiH.

“Pored pitanja reforme Ustavnog suda BiH prioritet treba da bude i pitanje OHR-a. Narodna skupština RS-a traži od svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe”, navodi se u zaključku sa sjednice.

 

 

(Klix)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta...

U julu 2023. godine u Landskroni, Švedska, bošnjačkoj mladoj porodici ( identitet poznat redakciji...

Krajem septembra korisnicima Windowsa 11 stižu značajne nadogradnje ovog operativnog sistema.

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu iznosila je...

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.