Ne pretjerujte s unošenjem vitamina D

Podijeli članak:

U današnjem svijetu, svijest o zdravoj ishrani i unosu vitamina postala je veoma značajna, ali nikada ne znamo kada pretjerujemo. Prošle godine dogodio se slučaj muškarca koji je prošao kroz tešku hospitalizaciju trajnu tri mjeseca nakon što su se pojavili ozbiljni zdravstveni simptomi.

Suha usta

Njegovo stanje uključivalo je povraćanje, mučninu, bolove u stomaku, grčeve u nogama, tinitus, suha usta, pojačanu žeđ, dijareju i nagli gubitak težine. Ovaj niz simptoma bio je rezultat prekomjerne konzumacije vitamina D putem suplemenata. Važno je napomenuti da, iako je trovanje vitaminom D rijetkost, to može biti posljedica pretjerane upotrebe suplemenata ovog vitamina.

Prirodni izvor

Sunčeva svjetlost je prirodan izvor vitamina D, ali unos vitamina D putem suplemenata može uzrokovati toksičnost, koja se ne dešava prirodno izlaganjem suncu. Dugotrajna toksičnost vitamina D može rezultirati povišenim nivoom kalcija u krvi. Visok nivo kalcija može prouzrokovati ozbiljna oštećenja tkiva i krvnih sudova, a također je povezan sa simptomima koje je pomenuti muškarac iskusio, uključujući mučninu, slabost, povraćanje i povećano mokrenje.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.

Turistička zajednica općine Jajce 27. i 28. septembra obilježava Svjetski dan turizma.

Sudeći prema iskustvu iz perioda inflacije, nakon što gorivo ponovno bude skuplje – uslijedit...

Nermina Kovač je samohrana majka troje djece.

Zukan Helez, ministar odbrane BiH bio je večerašnji gost “Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem”...