Search
Close this search box.

Ne pretjerujte s unošenjem vitamina D

Podijeli članak:

U današnjem svijetu, svijest o zdravoj ishrani i unosu vitamina postala je veoma značajna, ali nikada ne znamo kada pretjerujemo. Prošle godine dogodio se slučaj muškarca koji je prošao kroz tešku hospitalizaciju trajnu tri mjeseca nakon što su se pojavili ozbiljni zdravstveni simptomi.

Suha usta

Njegovo stanje uključivalo je povraćanje, mučninu, bolove u stomaku, grčeve u nogama, tinitus, suha usta, pojačanu žeđ, dijareju i nagli gubitak težine. Ovaj niz simptoma bio je rezultat prekomjerne konzumacije vitamina D putem suplemenata. Važno je napomenuti da, iako je trovanje vitaminom D rijetkost, to može biti posljedica pretjerane upotrebe suplemenata ovog vitamina.

Prirodni izvor

Sunčeva svjetlost je prirodan izvor vitamina D, ali unos vitamina D putem suplemenata može uzrokovati toksičnost, koja se ne dešava prirodno izlaganjem suncu. Dugotrajna toksičnost vitamina D može rezultirati povišenim nivoom kalcija u krvi. Visok nivo kalcija može prouzrokovati ozbiljna oštećenja tkiva i krvnih sudova, a također je povezan sa simptomima koje je pomenuti muškarac iskusio, uključujući mučninu, slabost, povraćanje i povećano mokrenje.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Prema Izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima za 2023. godinu Bosna i Hercegovina (BiH)...

Čini se da je postalo ustaljena praksa to da se u svakom izbornom ciklusu...

U vremenu ekonomskih neizvijesnosti i rapidnih promjena na tržištu, pitanje u šta uložiti novac...

Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je protiv Italije u u posljednjem trećem kolu grupe B,...

Proteklog vikenda, članice Ženskog odbojkaškog kluba “Jajce-Nansen” priredile su svečanost u Gradskoj sportskoj dvorani...

Fudbaleri Hrvatske odigrali su neriješeno sa Italijom 1:1 u posljednjem kolu grupne faze Evropskog...