Search
Close this search box.

Ne odustaju od svojih zahtjeva: Penzioneri u FBiH potpisuju peticiju!

Podijeli članak:

Dok s nestrpljenjem iščekuju isplatu penzija za juni, koja će, prema informacijama Federalnog zavoda PIO/MIO, početi u petak, 5. jula, dotle penzioneri širom Federacije BiH potpisuju peticiju kojom traže izmjene Zakona o PIO, u dijelu koji se odnosi na usklađivanje, kao i jednokratnu novčanu pomoć.

Iako su ovi zahtjevi razmatrani između čelnika Federalne vlade i predstavnika Saveza udruženja penzionera/umirovljenika F BiH, ipak konkretnog pomaka nije bilo.

– Za izmjene Zakona o PIO kojima tražimo da se penzije ubuduće usklađuju prema rastu prosječne plaće i potrošačke korpe rečeno je da bi to ugrozilo isplatu penzija, odnosno penzionog sistema, ali je, ipak, dato dodatno vrijeme za analize, dok je naš zahtjev za jednokratnom novčanom pomoći opravdan, pod uvjetom da bude rebalans budžeta, ali bez preciziranja iznosa. Tako da smo krenuli u potpisivanje peticije, prema zahtjevu naše skupštine, koju ćemo dostaviti na odgovarajuće adrese – rekao nam je Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Inače, najniža penzija za juni iznosi 573,53 KM, zagarantirana 684,48 KM, a najviša  2.867,65 KM. Prosječna penzija korisnika samostalne penzije, kojih je na isplati za juni 366.000, iznosi 722,69 KM.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za juni iznose oko 290 miliona KM.

 

 

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

​Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) objavila je da je ukrajinski tim Dnjepar-1 izbačen iz njenih...

Proteklog vikenda u Sanskom Mostu u jednom stambenom objektu prijavljena je krađa čak 1,6...

Nijedan herbicid nije potpuno bezopasan, a prirodno, netoksično rješenje, krije se u kuhinji: natrijum...

Američki globalni proizvođač električnih automobila Tesla će sljedeće godine početi koristiti humanoidne robote, izjavio...

Danas se u Bosni očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz...

Naučnici su testirali morske pse u moru u blizini brazilske obale i otkrili da...