Ne nazire se početak suđenja zbog smrti Šabana Šaulića

Dve godine nakon smrti pevača Šabana Šaulića na auto-putu kod Bilefelda i dalje se čeka početak suđenja. Ono se odlaže zbog pandemije, iako je krivac priznao ubistvo iz nehata.

Okružni sud u Giterslou je početkom 2020. otkazao prvo ročište, zbog pandemije. Ni godinu dana kasnije, prema riječima direktora suda u Giterslou Aksela Majera, nema datuma za početak suđenja. Razlog za to su pooštrena pravila za ulazak u Njemačku, zbog pandemije.

„Oštećeni koji su se pridružili kao tužioci trenutno ne mogu da dođu u Njemačku“, kazao je Majer za novinsku agenciju dpa.

Šaulić je na Balkanu i među svojim sunarodnicima u Njemačkoj imao mnogo obožavalaca i bio je velika zvjezda, piše list Vestfalen blat.

„Prije tragične nesreće, 67-godišnji Šaban Šaulic je u Bilefeldu održao svoj poslednji koncert. Nakon koncerta, tokom noći na putu ka aerodromu, zajedno sa klavijaturistom Mersadom Kerićem, zadobio je smrtonosne povrede u saobraćajnoj nesreći na auto-putu A2, u blizini Gitersloa. Obojica su preminula u bolnici. Treća osoba koja je bila u automobilu je teško povređena.“

Za dvostruko ubistvo iz nehata, nanošenje telesne povrede iz nehata, kao i opasne radnje u saobraćaju te vožnju bez vozačke dozvole, optužen je 36-godišnji Nijemac, turskih korijena, rođen u Giterslou. Prema navodima Okružnog suda, on je priznao krivicu.

Na srpskom stubu srama

DW je prošlog februara takođe preneo pisanje bilefeldskog lista Vestfalen blat o tome da je čovek koji se smatra odgovornim za udes morao da se skloni od javnosti, jer su srpski mediji objavljivali njegove fotografije s punim imenom.

U tekstu naslovljenom „Na srpskom stubu srama“ između ostalog je pisalo: „Kada se u Nemačkoj neko okrivi za krivično delo, za njega do presude u fer procesu važi pretpostavka nevinosti. Ovdašnji mediji iz razloga zaštite ličnosti uglavnom pokazuju optužene tako da ne mogu da se prepoznaju, a prezimena se – ako se uopšte pominju – skraćuju na inicijal ili se potpuno mijenjaju.“

„U Srbiji, bivšoj republici Jugoslavije, teme zvane prava ličnosti i pretpostavka nevinosti među tamošnjim novinarima kao da nemaju poseban značaj: ime je bilo poznato odmah posle udesa; jedna fotografija optuženog sa Fejsbuka brzo se pojavila u srpskim medijima“, izjavio je tada za Vestfalen blat tužilac Kristof Makel.

„Srpski mediji su ga javno stavili na stub srama na internetu i objavljuju njegove fotografije s punim imenom“, pisao je nemački list.

Zvučni ukras naših lijepih trenutaka

„Šaban je obišao svet, od Australije do Skandinavije, a bizarni slučaj ga je doveo i na zadnje gostovanje u Nemačku, a potom i na njemački auto-put, gde će umrijeti“, pisao je u februaru 2019. novinar DW Dragoslav Dedović u portretu Šabana Šaulića koji je bio jedan od najčitanijih tekstova godine:

„Pola vijeka je Kralj sa perikom, pa onda bez nje, bio nezaobilazni zvučni ukras nekih lijepih trenutaka u životima svakoga od nas. Teško je zamisliti svijet naših ljudi, ma gdje da su, od Vranja do Helsinkija, od Bijeljine do Bostona, bez njegovog bistrog glasa. Utjeha je da youtube ništa ne zaboravlja pa će digitalno konzervisan Šabanov glas u elektronskoj vječnosti ostati dostupan svima.“

 

(DW)