Jajce Online
BOSNA I HERCEGOVINAVIJESTI

Navodni spisak Denisa Bećirovića nije “po ukusu” Osmorke?

Brojne reakcije na spisak od 14 imena ambasadora koji je objavljen u medijima, a koji je navodno prijedlog člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka. U SDP-u kažu da to nije njihov spisak, u Narodu i pravdi da nije ispoštovan dogovor, dok Milorad Dodik poručuje da imena poput Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta ne može podržati.

Od 14 imena koje su navodno prijedlog ureda Denisa Bećirovića jedino je Zlatko Lagumdžija potvrdio i zvanično poziv rekavši kako mu je poziciju ambasadora UN-a osobno ponudio “drug i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović”. Ostali nisu komentirali spisak, a na njemu se pored starih, manje više poznatih kadrova, nekih, ranije bliskih SDA, ali i DF-u, nalaze i novinar Erol Avdović, predložen za ambasadora u Belgiji, Haris Bašić bivši ambasador u Danskoj predložen za ambasadora u Vijeću Evrope, ali i Damir Arnaut kadar Naše stranke, predložen za ambasadora u Njemačkoj.

Reagirao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. Poručio kako ni na koji način ne želi dovesti u pitanje pravo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda da predloži i imenuje ambasadore. Poručio da isključivu nadležnost ima Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

No također je i podvukao da kao predsjednik SDP-a nije sudjelovao u konsultacijama niti prijedlozima kandidata za ambasadore. Za neke u SDP-u sporno je ime Zlatka Lagumdžije, a to ne krije potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović. Za razliku od Nikšića, napisao je kako “ovo može imati dalekosežne posljedice po SDP BiH i ukoliko se realizuje, najavio je drastične poteze u tom slučaju, jer ovo nije lista u ime SDP-a.”

Nije lista ni u ime Naroda i pravde, poručila je zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Mia Karamehić-Abazović uz ogradu da Denis Bećirović nije zvanično potvrdio da je ovo spisak ambasadora koje će predložiti:

“Ono što bi također voljela istaći da smo u skladu sa predizbornim obećanjima mi u Narodu i pravdi jako seriozno pristupili kreiranju baze tog potencijalnog diplomatskog kadra”.

Reagovao i Dodik

Da li o spisku treba odlučiti sam Bećirović kako je to naveo predsjednik SDP-a, zastupnica Naroda i pravde dodaje:

“Gospodin Bećirović je zajednički kandidat svih stranaka. Mi smo i za gdina Bećirovića vodili zajedničku kampanju. U toj kampanji govorili smo da ćemo neke stranke promjeniti. A to su uz ostalo, novi ljudi, mlađi kadar.”

Ime Zlatka Lagumdžije, ali ni Damira Arnauta nije previše omiljeno ni Miloradu Dodiku koji je danas poručio.

“Mislim da ovo što možemo da čujemo u javnom prostoru imena Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta, mislim da to nisu dobra rješenja za BiH, jer nemaju poštovanja prema političkim strukturama. A što se tiče nas, mislim da će ostati većina ambasadora koji su ranije imenovani”, poručio je predsjednik SNSD-a

Lideri stranaka Šestorke odnosno Osmorke ostali su nedostupni za naša pitanja, no zanimljiva je bila jučerašnja konstatacija Elmedina Konakovića koji je govoreći o radu MVP i diplomatske mreže kao budući ministar vanjskih poslova novinarima kazao

“Ima jedna teza na polju diplomatije-posljednji čovjek koji se slikao u Bijeloj kući bio je Zlatko Lagumdžija. Od tada do danas, ozbiljan političar nije imao ozbiljan sastanak u najmoćnijoj zemlji svijeta”, kazao je Elmedin Konaković.

Pitali smo u kabinetu Željka Komšića i kada se može očekivati njegova lista. Kazali su nam da je preuranjeno i da se treba dogovoriti unutar Predsjedništva BiH i tek tada izaći s imenima.

 

 

(N1)

Povezane vijesti

Lista država koje su u BiH uložile najviše novca: Turska je druga, a pogodite ko je prvi!

admin

Šta pokazuju laboratorijske analize u BiH i šta zaista znače oznake o rokovima

admin

Cijene ogrjeva mogle bi pasti, evo zbog čega

admin