Nastavljeni radovi na izgradnji gasovoda Sjeverni tok 2

Izgradnja spornog gasovoda Sjeverni tok dva koji povezuje Rusiju i Njemačku nastavljena je danas poslije prekida od gotovo godinu dana, uprkos američkim kritikama, saopštila je kompanija koja sprovodi radove.

Uprkos novom američkom upozorenju oko tog projekta vrijednog preko devet milijardi evra, ruski brod Fortuna, postavlja tranšu od 2,6 kilometara gasovoda u njemačkoj ekskluzivnoj zoni u Baltičkom moru, prenosi AFP.

Objava o nastavku radova uslijedila je gotovo nedjelju dana od kada je ruski brod za postavljanje podvodnog cjevovoda uplovio na položaj za početak posla.

Veći dio gasovoda već je postavljen. Međutim, kompanija “Olsis” (Allseas) sa sjedištem u Švajcarskoj koja upravlja brodovima koji postavljaju podvodne dijelove gasovoda, prekinula je rad u decembru prošle godine kada je predsjednik SAD Donald Tramp potpisao zakon kojim se prijeti sankcijama kompanijama koje se dovode u vezu sa tim projektom.

SAD su glasni protivnici projekta kojim treba da se preveze gas u dužini od oko 1.200 kilometara. Američka vlada smatra da se time povećava evropska energetska zavisnost od Rusije. Protiv projekta su i istočnoevropske zemlje, prenosi AP.

Sjeverni tok dva je u vlasništvu ruskog “Gasproma” uz investicije nekoliko evropskih kompanija.

Kremlj optužuje Vašington da hoće da zaustavi taj projekat kako bi primorao evropske kupce da nabavljaju američki tečni gas umestu jeftinijeg ruskog prirodnog gasa.

BHRT