Nastavljena agonija porodice Popović iz Banjaluke

Podijeli članak:

Sanja i njena majka Vukosava Popović ponovo preživljavaju pravu dramu zbog borbe da zadrže svoju kuću u banjalučkom naselju Starčevica.

anja i Vukosava su prije četiri godine deložirane iz svoje kuće, a kasnije je utvrđeno da je to urađeno na osnovu nepotpune dokumentacije.

One više od 20 godina pokušavaju da dokažu da su vlasnici kuće i zbog toga se vodilo i vodi više sudskih postupaka.

Iako je junu prošle godine izgledalo kao da su stvari krenule na bolje za ovu porodicu, sve je to palo u vodu kada su ih jutros pozvale komšije.

– Ništa nisam znala. U četvrtak ujutru me pozvao komšija i rekao da su mi sve stvari izbačene na dvorište ispred kuće. Majka, koja je jedva pokretna, i ja smo se odmah zaputile do naše kuće. Kada sam došla, imala sam šta da vidim – ispričala je za Srpskaifno vidno potresena Sanja Popović.

“Neće nam oteti kuću”

Tvrdi da je izvjesni Duško Radivojević iskoristio nevrijeme, koje je u srijedu bilo u Banjaluci, da angažuje ljude da izbace njene stvari iz kuće.

– Sve su ostavili na u dvorištu tako da je sve pokislo i uništeno. Nas niko o tome nije obavijestio. Ostavili su otvorena vrata i prozore, a nama ne dozvoljavaju da priđemo našoj kući – ističe Popovićeva.

Ona tvrdi da je kuća njihova i da su uredno otplatili otkup, ali da im se već godinama pokušava kuća oteti.

– Ovakvim postupcima nam narušavaju zdravlje, žele da nas ubiju. Čak i kad smo bili u žalosti, nakon što mi je brat umro, oni su i to iskoristili da preduzmu neke aktivnosti protiv nas. Mogu im poručiti da nećemo odustati od naše kuće, neće nam je oteti – poručila je Popovićeva.

Dok su ona i majka, zajedno sa policijom, stajale ispred kuće, brojne komšije su nailazile i pružale im podršku.

–  Jel’ to lopovi opet hoće da vam uzmu kuću? Nemojte odustati. Nikada nemojte kuću predati otimačima i lopovima – samo su neke od poruke podrške koje su danas dobile.

“Pokušaj provokacije”

Ispred njihove kuće, u Ulici Srpskih dobrovoljaca u banjalučkom naselju Starčevica, danas je stigao i njihov advokat Ivan Šijaković, koji je poručio da se nelegalno uništava imovina porodice Popović.

Ivan Šijaković advokat
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Izbacivanje namještaja iz kuće porodice Popović je urađeno nezakonito i protivpravno i usmjereno je da se isprovociraju članovi ove porodice – izjavio je za Srpskainfo Ivan Šijaković, advokat porodice Popović.

Dodaje da je ovaj predmet u izvršnom postupku i da ga je Okružni sud u Banjaluci vratio u Osnovni sud, te da se vodi iz početka.

– Ovakve akcije su nezakonite i usmjerene da se uništi imovina, te da se zastraše članovi porodice Popović. Sa ovim aktivnostima upoznata je predsjednica izvršnog odjeljenja Osnovnog suda u Banjaluci i ona će postupiti u skladu sa zakonom. Narediće da se zaštiti pokretna imovina – pojasnio je Šijaković.

On je naveo da je ovo drugi put da izvršnik pokušava slične stvari i da sve to radi da obezvrijedi postupak.

– Cijeli postupak u ovom slučaju nije vođen u skladu sa zakonom. To je potvrdio i Okružni sud u Banjaluci. Naređeno je i vještačenje da se utvrdi da Vukosava nije bila procesno sposobna da spozna svoju ulogu u ovom procesu. Ona je bila narušenog zdravlja zbog bolesti, kao što su demencija, Alchajmer i druge teške bolesti – rekao je Šijaković za Srpskainfo.

Sve je počelo kada je Okružni sud u Banjaluci u januaru 2008. uvažio žalbu i priznao iznos Janku Triviću od 7.324 marke na ime ulaganja u kuću u Ulici Srpskih dobrovoljaca 67. Popovićeve su početkom 90-ih izbačene iz kuće u koju tada ulazi Trivić, pa su ni krive ni dužne nakon povratka dobile breme duga za koji nisu bile odgovorne.

Nakon toga, pokrenut je postupak izvršenja kako bi se namirio dug, pa kako novac nije isplaćen, krenulo se u prodaju imovine Popovićevih.

Par godina kasnije, upravo Okružni sud zaustavlja sve i vraća postupak na početak, jer je utvrđeno da starica Vukosava Popović uopšte nije shvatala postupak kroz koji je prolazila i da bi je taj postupak u konačnici mogao dovesti do gubitka imovine vrijedne 200.000 maraka, zarad duga od 7.000 maraka.

SUDSKE PRESUDE

Osnovni sud u Banjaluci je u martu 2002. presudio u korist Vukosave i Sanje Popović i odbacio tužbeni zahtjev Janka Trivića, koji je tražio da mu se isplati 16.131 KM sa zateznom kamatom zbog navodnih ulaganja u kuću iz koje su Popovićeve izbačene prvi put u septembru 1993. godine. Nakon toga, Trivić je izašao iz kuće 2002. godine, a tužbu je podnio protiv Vukosave, iako je stvarni vlasnik stana u sporno vrijeme bila Opština Banjaluka.

Trivić je prvu tužbu podnio u avgustu 2000, pa je precizirao dvije godine kasnije, gdje je, osim isplate novčanih potraživanja, tražio da mu se vrati kuća. U tužbi je Trivić naveo da kuću nije mogao koristiti bez značajnijih popravki, za koje je izdvojio 16.131 marku. Kao dokaz ulaganja sredstava Trivić je dostavio i nalaz vještaka.

Većina ugovora kojima je Trivić dokazivao navodna ulaganja uopšte nisu bila ovjerena. Sud je, pored ostalih, utvrdio da nije bio ovjeren ni ugovor na iznos od 5.000 maraka u kojem se navodilo da je plaćeno farbanje stolarije, te popravka roletni.

Okružni sud u Banjaluci presudom od 15. januara 2008. prihvata neovjerene materijalne dokaze i uvažava žalbu Trivića, te mu tako priznaje iznos od 7.324 marke na ime ulaganja u kuću.

Upravo ova odluka bila je uvod u postupak izvršenja, koji je u oktobru 2019. doveo da porodica Popović, starica Vukosava i njena kćerka Sanja, izgubi porodičnu kuću u kojoj su živjele gotovo pola vijeka i čija je vrijednost 200.000 maraka.

(srpskainfo.com)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hasan Salihamidžić je nakon šest godina dobio otkaz na poziciji sportskog direktora minhenskog Bayerna,...

Nakon uspješno završene ekspedicije na „krov svijeta“ – Mount Everest, Tomislav Cvitanušić, bh. alpinista,...

Sinoć, 30. svibnja 2023. godine, u okviru manifestacije Hrvatsko proljeće Središnje Bosne, u kazališnoj...

Ošljak je najmanji nastanjeni otok u Hrvatskoj za koji se vjeruje da je bio naseljen...

Nogometaši Seville nakon trosatne drame i penala savladali su Romu u finalu Evropske lige...