Nasilnik tvrdio da nije mogao povrijediti ženu jer je ona teža od njega

Podijeli članak:

Na nedavnom suđenju za nasilje u porodici, optuženi nasilnik je pokušao izbjeći kaznu tvrdnjom da nije mogao povrijediti svoju partnerku jer je ona fizički teža od njega. Međutim, njegove tvrdnje su odbačene, a sudija je izrekao presudu nakon što je čuo svjedočenje žrtve i pregledao dokaze.

Optuženi, čiji identitet nije otkriven, tvrdio je da je nemoguće da je povrijedio svoju partnerku jer je ona teža od njega. On je izjavio: “Prosto, to nije moguće, ja imam 55 kilograma, a ona 79.” Međutim, optužnica je sadržavala tačke koje su opisivale dugotrajno fizičko zlostavljanje tokom devetogodišnjeg zajedničkog života, uključujući udaranje pesnicama i udaranje glave žrtve o zid.

Optuženi je dalje pokušao smanjiti ozbiljnost svojih postupaka tvrdeći da je samo nekoliko puta ošamario ženu otvorenom šakom. Međutim, svjedočenja žrtve i drugi dokazi su protivrječili ovim tvrdnjama.

Žena je napustila zajednički dom u novembru prethodne godine zajedno sa djecom. Optuženi, kao nezaposlena osoba, plaća mjesečnu alimentaciju od svega 135 evra. Tokom suđenja, advokat odbrane pokušao je opravdati svog klijenta tvrdeći da slike i selfiji koje je žrtva objavljivala na društvenim mrežama prikazuju drugačiji odnos između njih. Međutim, ova tvrdnja je bila besmislena s obzirom na dokaze o fizičkom zlostavljanju.

Tokom svjedočenja, žrtva je naglasila da je alkohol bio glavni okidač za nasilje i da su se najgori incidenti događali kada je optuženi bio pijan. Ona je ispričala da ju je optuženi presreo na ulici u decembru i protiv njene volje odvezao u Berlin. Nakon toga je preuzeo njen telefon i slao poruke kao da je ona dobro.

Sudija je, izričući presudu, izjavio: “Nemam ni trunke sumnje da se sve tako dogodilo.” Državljanin Bosne i Hercegovine navodno je prihvatio presudu bez najave žalbe, što ukazuje na to da je prihvatio svoju odgovornost za nasilje koje je počinio. Sudija je odbacio besmislene tvrdnje optuženog i donio odluku zasnovanu na dokazima i svjedočenjima žrtve.

Presuda je odraz ozbiljnosti situacije i jasno ukazuje na to da nasilje u porodici neće biti tolerisano. Sudija je dao do znanja da je težina žrtve ili bilo koji drugi fizički atribut nebitan faktor kada je u pitanju nasilje i da je svaka vrsta nasilja nedopustiva.

Ovaj slučaj je još jedan podsjetnik na važnost suočavanja s nasiljem u porodici i pružanja podrške žrtvama. Nasilje ne poznaje granice, a žene i muškarci svih težina i veličina mogu biti žrtve. Ohrabrujuće je vidjeti da je sudija donio pravednu presudu i da je žrtva dobila podršku koja joj je potrebna.

 

(Jajce Online/Foto: ilustracija)

 

 

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...