Narkotike sakrio u genitalije

Krijumčari droge ne oskudijevaju u idejama da prevare policiju i carinike, mišljenja su policijski istražitelji

Dileri ne biraju način i mjesto na kojem će sakriti svoju robu, pa su se istražitelji nekoliko bh. policijskih agencija u toku prošle godine susreli sa vrlo domišljatim švercerima droge.

REZERVNI TOČAK

Pakete sa marihuanom, skankom i ekstazijem najčešće skrivaju u automobilu. Istražitelji sa kojima smo razgovarali, a koji zbog specifičnosti posla koji obavljaju nisu željeli da im otkrivamo imena, za Oslobođenje kažu da ne postoji dio automobila gdje šverceri nisu pokušali da sakriju narkotike.

– Drogu kriju u akumulatoru, rezervnom točku, duplom dnu automobila, ušivaju u sjedište ili u plafon, stavljaju u auspuh, iza kontrolne table… Nekad je to teško otkriti. Dobro je pa na većim prelazima imamo policijske pse koji vrlo lako upozore policiju i carinike da je neka droga sakrivena u automobilu.

Na graničnim prelazima su policajci otkrivali drogu i u zapečaćenim kamionima u kojima su nalazilo duplo dno ili skrivene pregrade. Međutim, kad je droga sakrivena u ručni prtljag putnika, od policajaca i carinika zavisi da li će kroz kratak razgovor i psihološko posmatranje prepoznati mogućeg švercera, priča jedan od istražitelja.

image

Policijski psi pomažu u otkrivanju droge

Njegov kolega dodaje da su imali slučajeva u kojima su dileri krili drogu u igračkama, a često je kriju i u bijeloj tehnici, u lijekovima…

– Dilerima zaista ne nedostaje mašte. U Doboju je bio slučaj da je osoba drogu sakrila u svojim genitalijama, a zabilježeni su slučajevi da droga bude skrivena na životinjama, uglavnom kućnim ljubimcima, psima koje vode sa sobom…, priča ovaj istražitelj navodeći da je njegov kolega prije nekoliko godina priveo ženu koja je u jastuku za spavanje pokušala krijumčariti ekstazi.

SKIDANJE ODJEĆE

– U MUP-u KS-a su prije nekoliko godina imali dojavu da se u autobusu koji saobraća iz Makedonije u BiH nalazi heroin. Iako su policajci iz Odjela za droge imali pretpostavke o tome gdje bi droga mogla biti, ni slutili nisu da je ona kod 70-godišnjaka koji je drogu sakrio iza leđa. Na sebi je imao steznik pa se droga i nije mogla otkriti prilikom običnog pretresa. Kada su mu rekli da skine odjeću sa gornjeg dijela tijela, pronašli su heroin, ističu naši sagovornici.

 

 

(oslobojdnje.ba)