Search
Close this search box.

Narko karteli imaju novi “biznis”: Godišnje im donese 25 milijardi dolara

Podijeli članak:

Poslije trgovine drogom, krijumčarenje nelegalnih cigareta postalo je novi “biznis” za meksičke kartele, koji može godišnje da im donese 25 milijardi dolara.

Panama igra važnu ulogu u krijumčarenju cigareta, jer u luku Kolon stalno pristižu desetine kontejnera sa ilegalnim cigaretama, kako bi se izvezle u druge zemlje, piše ”El Pais”.

U odnosu na izvoz droge i oružja, krijumčarenje cigareta kod narko bandi povećalo se prethodnih godina, upozoravaju lučke vlasti i društvene grupe u Latinskoj Americi.

Penzionisani kolumbijski policijski general Huan Karlos Buitrago Arijas, lider društveno-privatne alijanse između Kolumbije, Ekvadora i Paname za borbu protiv kriminala, rekao je da su cigarete postale nova grana “biznisa” meksičkih kriminalnih organizacija, poput kartela Sinaloa.

Prema njegovim istraživanjima, karteli koji švercuju kokain, metamfetamin i fentanil koriste iste mreže i rute kojima krijumčare ilegalne cigarete, uglavnom iz Azije.

Arijas kaže da se od krijumčarenja cigareta karteli u Meksiku godišnje zarade 25 milijardi dolara, što čini 30 odsto crnog tržišta cigareta.

“U našim izvještajima, utvrdili smo da Meksiko igra sličnu ulogu Panami, u smislu uticaja međudržavnog organizovanog kriminala. Posebno, narko dileri krijumčare cigarete, alkohol, odjeću, kao i zlato, za monetizaciju od krijumčarenja droge”, rekao je on.

Arijas kaže da je 2019. godine, dok je bio aktivan general u kolumbijskoj policiji, bio je na čelu operacije koja je imala za cilj da rasturi krijumčarenje cigareta i pića koji je švercovao Sinaloa kartel, a u oktrivanju ovog lanca pomogla je zapljena 100 miliona dolara od bande Hoakina Guzmana El Čapa u Los Anđelesu.

 

 

(nezavisne)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka