Narandža čuva oči i mozak

Narandže su bogate vitaminom A, koji osigurava zdravlje sluznica u očima. Vitamin A se u organizam može unijeti u obliku karotenoidnih spojeva kao što su lutein i beta-karoten. Prehrana bogata luteinom (jaja, kelj, špinat, kukuruz, brokula…) štiti očne stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala te sprečava razvoj senilne makularne degeneracije.

Također je vitamin A neophodan za stvaranje vidnog pigmenta (rodopsina) koji oku omogućava prilagodbu prema jačini svjetlosti. Zbog samo malog nedostatka ovog vitamina može se javiti i noćno sljepilo. Naravno, ovdje je i vitamin C koji ima jaka antioksidativna djelovanja, usporava i sprječava razvoj mrene te smanjuje štetno djelovanje slobodnih radikala.

Također, folna kiselina i vitamin B9 u naranči promiču zdravlje mozga i drže ga u vitalnom stanju. Zbog ovih se nutrijenata i trudnicama preporučuje jesti naranče kako bi smanjile rizik da im dijete pati od kasnijih neuroloških poremećaja. Narandže, također, sadrže fitonutrijente koji se nazivaju polifenoli i imaju značajnu ulogu u razvoju funkcije učenja i pamćenja u mozgu.

 

 

(avaz)