Search
Close this search box.

Napustio nas je ‘Zlatni ljiljan’ i ratnik iz Jajca

Podijeli članak:

Suad Muharemović, jedan od ratnih heroja Mostara, Bosanac i Jajčanin po rođenju, Hercegovac i Mostarac po svojem životnom izboru i opredjeljenju, ratni komandant Prve mostarske brigade i dobitnik najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, umro je danas u 63. godini, poslije duge i teške bolesti.

Spas za narod doline Neretve

“Bili smo i ostali na strani grada, države i naroda. Bez ikakve dileme od početka do kraja odbrane i oslobođenja”, govorio je Suda, kako su ga u Mostaru od milja zvali.

Ova jedinica formirana je kao simbol otpora, kao jedina jedinica koja je bila direktno vezana za Sarajevo, odnosno za Štab Vrhovne komande i tadašnje legalno Predsjedništvo RBiH. Zbog toga se našla na udaru – jer je „sporazumom Karadžić – Boban predviđeno da se ova teritorija podijeli i da ovdje nema mjesta za jedinice tipa Armije BiH koje su baštinile ideju Republike BiH kao jedinstvene domovine svih naroda koji u njoj žive“.

“Prva mostarska brigada je za Mostar bila sve, bedem od koji su se odbijali i istočni i zapadni agresori”, kazivao je Muharemović, iznoseći ukratko detalje svoje životne misije.

Muharemovićevu iskrenost u životu i radu i autor ovih redaka svjedočio je tokom godina provedenih na jugu naše zemlje.

Ostavili su svoje srce

Od Muharemovića se na emotivan način oprostio naš poznati historičar, dr. Amir Kliko, također, Jajčanin.

“Suad Muharemović rođen je u Jajcu. Bio je aktivni starješina JNA. Rat ga je zadesio na dužnosti u Mostaru gdje se stavio na raspolaganje Teritorijalnoj odbrani Republike Bosne i Hercegovine. Kada je padalo Jajce u oktobru 1992. skupio je veću grupu mostarskih dobrovoljaca za ispomoć jajačkim braniocima. Zbog opstrukcija HVO-a na kontrolnim punktovima nisu uspjeli doći na vrijeme. Za vrijeme rata bio je komandant jedne od brigada 4. korpusa Armije RBiH. Dobitnik je Zlatnog ljiljana. Nekoliko godina borio se s teškom bolešću. Iznad svega, Suad je bio srčani Jajčanin, dobar čovjek i iskren prijatelj…“, napisao je Kliko.

 

Suad Muharemović
Foto: Privatni album: Suad Muharemović

Ukupno 53 borca mostarske brigade dobitnici su najvišeg vojnog priznanja “Zlatni ljiljan”. Muharemović je bio jedan od njih. Svakako, posebno mjesto  među njima imao je njihov saborac, komandant i autoritet, Midhad Hujdur – Hujka, koji je proglašen je herojem odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Odlaze tako, jedan po jedan ljudi su duboko vjerovali u ovu zemlju i nesebično se borili za njenu slobodu. Svoje zdravlje, vrijeme, mir, i srce i dušu, nesebično su poklanjali jedinoj domovini – Bosni i Hercegovini.

Neka je vječiti rahmet i hvala Suadu Sudi Muharemoviću i svim herojima Mostara i BiH.

Malo je takvih ostalo među nama.

Zdravo ma gdje bili, heroji Mostara!

Radiosarajevo.ba

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Već mjesec dana nema sastanaka ni pregovora partnera na državnom nivou vlasti, a ni...

Vrtoglavih, gotovo tri hiljade maraka, iznos je potrošačke korpe za mjesec april, dok penzije...

Pripadnici specijalne jedinice italijanske policije uhapili su 22-godišnju djevojku iz Bosne i Hercegovine u...

Tragedija se dogodila u mjestu Radešine, kod Konjica, gdje se utopio maloljetnik.

Savjet ministara BiH usvojio je izvještaj o radu Ekspertskog i Pravnog tima u vezi...

Vlada Republike Srpske juče je isplatila milion KM za prevazilaženje posljedica elementarnih nepogoda za...