Napravite vitaminsku vodu: Napitak idealan za osvježenje i detoksikaciju

Podijeli članak:

Dnevni umor, oslabljeni imunitet, slabost, loš kvalitet kože, kose i noktiju, učestale prehlade i infekcije dobrim su dijelom rezultat ličnih propusta u brzom ritmu života.

Potreba za dodatnim unosom vitamina i minerala sve je veća čak i kod onih koji primjenjuju pravilnu i raznovrsnu prehranu, jer savremeni način života iscrpljuje – potrebe se razlikuju od pojedinca do pojedinca, zavise i o životnog doba, nivoa napora, stresa te prehrane.

Za preduslov održavanja optimalnog zdravlja nužno je da se u tijelu pravilno odvijaju sve metaboličke funkcije, za šta je potreban odgovarajući unos vitamina i minerala prilagođen svakoj dobnoj grupi i polu. Međutim, novija istraživanja sve značajnije svjedoče i o nedovoljnom unosu pojedinih vitamina i minerala putem industrijski prerađene hrane.

Dnevnu potrebu vitamina i minerala moguće je jednim dijelom nadomjestiti i kroz osvježavajuće napitke. Jedan od takvih napitaka koji doprinosi potrebi za unosom tečnosti, dobar je za detoksikaciju i poboljšava energiju, dok istovremeno sadrži prirodne sastojke uz nisku kalorijsku vrijednost, bez konzervansa i umjetnih boja, jeste i vitaminska voda.

Učinci vitaminske vode variraju zavisno od vrste vode koju odaberete, a većinom predstavljaju kombinaciju vitamina i minerala tako da nadopune dnevne potrebe tijela za određenim nutrijentima. Ovo je izuzetno bitno kod svakodnevnih situacija kojima se izlažemo, poput dnevnog stresa, bavljenja sportom, gubitka kilograma i dijete ili jednostavno kako bismo olakšali posljedice neugodnih visokih temperatura.

Recept

Sastojci:

2 šolje borovnica

2 oguljene narandže narezane na kriške

1 oguljeni limun narezan na kriške

1 veliki krastavac narezan na kriške

nekoliko listića bosiljka

3 litra vode

Priprema:

Operite borovnice, ogulite narandže, limun i krastavce, narežite ih na kriške i sve ubacite u bokal s tri litre vode. Ostavite u frižideru minimalno dva sata i nakon toga uživajte u osvježavajućem napitku. Citrusi će eliminisati toksine iz tijela, borovnica služi kao izvor antioksidansa, bosiljak će stabilizovati šećer u krvi, a krastavac vašem tijelu i licu dati osvježavajuće minerale.

Savjet:

Ako vam se ne sviđa ova kombinacija ukusa, sastojke s kojima ćete obogatiti vodu slobodno kombinujte po svojoj želji. Bosiljak možete zamijeniti mentom, limun limetom, a borovnice malinama ili kupinama.

(nezavisne)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...

Pozorišne igre Bosne i Hercegovine, najstariji festival profesionalnih pozorišta u BiH, bit će održan...

Sjednica Skupštine opštine Mrkonjić Grad prekinuta je danas nakon što je odbornik Sergej Milanović...