Nakon zemljotresa u Kostajnici četiri objekta predviđena za rušenje, 90 nije bezbjedno

Četiri objekta koja su oštećena u zemljotresu na području opštine Kostajnica predviđena su za rušenje, a 90 nije bezbjedno za boravak, saopštili su iz Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske.

Stručnjaci nadležnih timova za kategorizaciju i procjenu štete do sada su obišli 722 objekta na području Kostajnice i utvrdili da je na 331 vidljivo oštećenje, dok na ostalima nije evidentirana šteta.

Iz Ministarstva su naveli da su četiri objekta svrstana u kategoriju šest, koja predviđa rušenje, a u treću, četvrtu i petu kategoriju svrstano je 90 objekata za koje je procijenjeno da nisu uslovni za boravak lica, te da je potrebna sanacija.

“U prvu i drugu kategoriju svrstano je 237 objekata za koje je procijenjeno da su bezbjedni za boravak lica”, rekla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Na ranijem sastanku Golić i rukovodstva Kostajnice dogovoreno je da timovi stručnjaka Direkcije za obnovu i izgradnju RS i te opštine obiđu, kategorišu i utvrde stepen oštećenja oko 1.700 objekata.

Stručnjaci bi u narednim danima trebalo da obiću još oko 1.000 objekata u Kostajnici, nakon čega će se raspolagati sa tačnim podacima o materijalnoj šteti koju je krajem godine napravio zemljotres, čiji je epicentar bio u Hrvatskoj.

BHRT