Nakon što su cijene ponovo počele rasti: Gdje je u regiji najjeftinije gorivo?

Podijeli članak:

Cijene goriva u regionu ponovo su skočile. Među zemljama zapadnog Balkana, cijene goriva najniže su u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Najskuplja goriva su na Kosovu, gdje se naplaćuju 1,66 eura po litru benzina i 1,65 eura po litru dizela.

Cijene motornih goriva nedavno su ponovo počele rasti. U Sloveniji litar benzina košta 1,46 eura, a litar dizela 1,50 eura. Od zemalja Zapadnog Balkana, prema podacima Auto-moto saveza Slovenije (AMZS), motorna goriva su najjeftinija u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, a najskuplja na Kosovu.

U Hrvatskoj litar benzina košta isto kao i u Sloveniji – 1,46 eura, dok je litar dizela jeftiniji za 14 centi i košta 1,36 eura. Oba motorna goriva su jeftinija u Bosni i Hercegovini. Cijena za litar benzina je 1,31 euro, a za litar dizela 1,27 eura.

U Sjevernoj Makedoniji litar benzina je 13 centi jeftiniji nego u Sloveniji i košta 1,33 eura, dok je litar dizela jeftiniji za 32 centa i košta 1,18 eura.

Najskuplja goriva na Zapadnom Balkanu su na Kosovu, gde litar benzina košta 1,66 eura, a dizel 1,65 eura. Skupi su i u Srbiji, gde i benzin i dizel koštaju 1,58 evra po litru. U međuvremenu, u Crnoj Gori cijena litara benzina je 1,55 eura, a litra dizela 1,48 eura.

Cijene u Albaniji su slične cijenama u Sloveniji. Litar benzina skuplji je cent i košta 1,47 eura, dok je litar dizela pet centi jeftiniji i košta 1,45 eura, prenosi N1 Slovenija.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U ponedjeljak 2. listopada 2023. godine u Velikoj dvorani općine Jajce održana je Izvještajna...

Nekadašnji bosanskohercegovački nogometni reprezentativac Senad Lulić gostovao je u italijanskom podcastu Croquetas gdje je...

Informaciju da Agencija za lijekove ubrzava legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe objavio je na...

Pluralizam i demokratija u strankama? Da, ali ne u BIH. Predsjednici stranaka uglavnom se...

Marko I. (45) pomogao je Mirnesi S. (42) da ukrade 1,25 miliona eura od...

Svako spuštanje cijena u vrijeme kontinuiranih poskupljenja je dobro došlo. No, koliko će ono...