Nakon osam godina dočekali pravdu za pogibiju sinova na Dubravi: “Naša djeca nisu bili kradiljvci uglja, žive su ih zatrpali”

Podijeli članak:

Na ukupno 15 godina zatvora osuđeno je šest osoba iz Rudnika Kreka odnosno, površinskog kopa Dubrave. Suad Zonić, izvršni direktor za proizvodnju i održavanje u Rudniku Kreka, osuđen je na tri i po godine zatvora. Sakib Muhtarević, rukovodilac Kopa Dubrave, Sakib Halilčević, tehnički rukovodilac i Asim Brčaninović, rukovodilac službe za zaštitu na radu Kopa Dubrave, osuđeni su na dvije i po godine zatvora. Nedim Šljivić, tehnički rukovodilac za kop Dubrave i Mirad Delić tehnički rukovodilac BTO Dubrave osuđeni su na po dvije godine zatvora. Svima je izrečena i zabrana tri godine obnašanja funkcije.

Osuđeni su bili svjesni, kao odgovorne osobe u rudniku, da se ne pridržavaju propisa o tehničkim pravilima prilikom izvođenja rudarskih radova, zaštitnih mjera i da se iskopovanja vrši mimo rudarskog projekta. Na kraju, ishod je bio tragičan.

“Dana 21.02.2015 godine oko 22 sata, između druge i treće smjene na prostoru površinskog kopa sa sjeverne kosine, sa terenim motornim i zaprežnim vozilima, ušao je veći broj trećih osoba sa sjevrenog krila sinklave, radi krađe uglja. Došlo je do urušavanja sjeverne kosine na prostoru kod drobilice 1, smještene na kraju transportne trake, zvane Mramor i tom prilikom je zemlja zatrpala Alibašić Reufa, Šehić Adela, Dedić Amela i Herić Edina”, naveo je Ibrahim Bubić, sudija Opštinskog suda Živinice.

Roditelji poginulih osoba koje nisu bili uspolenici rudnika već su došli po ugalj koji se organizovano odvlačio i prodavao sa kopa, osam godina traže pravdu.

“Djeca nisu bila kradljivci uglja. Djeca su išla i kupovala gotov ugalj, koji su oni pripremali, pa uzimali od portira, a portiri su naplaćivali od djece, a oni su od protira uzimali pare. To zna i ptica na grani šta je rađeno na Kopu Dubrave”, rekao je Mirsad Herić, roditelj, njegova supruga Sabha dodaje: “Žive su ih zatrpali. Naša djeca su imala gorku smrt. To nas jako boli. Provokacije, sedam godina, od njih svih smo podnosili teško.”

U obrazloženju sudije između ostalog, rečeno je da je kazna morala biti izrečena i iz bojazni se da ne ponovi ovakav slučaj.

“Što se tiče presude, presude je koliko, toliko zadovoljena. Meni niko sina ne može vratiti niti ovima mojima. Bitno je da su okrivljeni pa neka vide. Da su ih sada oslobodili pukim slučajem, oni bi to nastavili dalje”, rekao je otac Ramo Alibašić.

Majka Izeta Šehić kaže kako je zadovoljna jer su osuđeni pa “koliko-toliko”.

“Sve su govorili da su naša djeca kradljvici i da su krivi. Oni su ih pozvali da im taj ugalj prodaju. Pozvali su ih u smrt i opet krivi. E, dokazalo se da naša djeca nisu kriva”, kazala je.

Podršku roditeljima dala je danas i Grupa za Davida iz Banja Luke.

Porodice imaju pravo zatražiti i materijalnu naknadu. Otac Mirsad kaže da mu to ne treba i da će sav novac “dati u hajr”.

Olakšavajuće okolnosti za osuđene koje je sud uzeo u obzir, između ostalog, su teško stanje u specifičan i težak proces proizvodnje, dotrajala oprema, ogromna površina koju je teško kontrolisati za ulazak trećih lica, itd. Epilog jedne velike tragedije je završen, a ostaje otvoreno pitanje hoće li ovo biti lekcija za sve.

 

 

(N1)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...

Ta gospođa dotična meni dolazi u autobus malo jače od 6 mjeseci i pravi...