Nakon deset godina smanjena potražnja za informatičarima u BiH

Podijeli članak:

Poremećaji na svjetskom tržištu izazvani pandemijom koronavirusa i ukrajinsko-ruskog sukoba doveli su do promjena po pitanju potražnje za radnicima određenih zanimanja.

Naime, prvi put nakon više od 10 godina pada potražnja za radnicima u IT sektoru, pokazali su rezultati analize tržišta rada koju je proveo portal mojposao.ba. Isti podaci pokazuju kako je u isto vrijeme zabilježen najveći porast potražnje za radnicima u kategoriji prijevoza, skladištenja i logistike. Pada i potražnja za ukupnim brojem radnika. Podaci navedene analize pokazuju kako je u prvoj polovini 2023. godine objavljeno ukupno 6649 oglasa za posao putem kojih su oglašena 14.992 radna mjesta.

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, broj oglasa u blagom je padu (-0,9%), što predstavlja preokret u odnosu na prethodne dvije godine, kada je potražnja za radnicima bila u velikom porastu. Tako je, primjerice, prema podacima portala mojposao.ba, tijekom 2022. godine potražnja za radnicima rasla više od 30% u odnosu na 2021. S druge strane, značajno je veći broj onih koji tragaju za poslom.

U prvoj polovini 2023. godine registrirano je ukupno 31.029 tražitelja posla, što je 55% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Među oglasima koje su poslodavci objavili tijekom prva dva tromjesečja 2023. godine, najveći broj ih je iz domene komercijala – prodaja, i to 21%, slijedi promet – skladištenje i logistika – 9,93% te potom ekonomija i financije – 7,90%. Na četvrtom mjestu prema potražnji su radnici iz oblasti elektrotehnike – strojarstva, odnosno 7,55%, a na petom ugostiteljstva i turizma – 7,11%. Prema broju objavljenih oglasa u prva dva tromjesečja ove godine, bankarstvo je tek na šestom mjestu (3,52%), IT sektor na sedmom (2,95%), a proizvodnja (2,87%) na osmom mjestu. Oglasi za obavljanje administrativnih i sličnih usluga našli su se na devetom mjestu s udjelom od 2,59%, a zanatske usluge na desetom mjestu s udjelom od 2,35%.

Najtraženija zanimanja u 2023. godini bila su: agent u pozivnom centru (call agent), trgovac/prodavač, komercijalist/unapređivač prodaje, vozač (sve kategorije), skladištar, radnik u proizvodnji, konobar/šanker, voditelj prodaje/menadžer prodaje, zatim bravar/cjevar/zavarivač/tesar te kuhar.

– Najveća promjena na listi najtraženijih zanimanja dogodila se na 6. mjestu, na kojem su ove godine radnici u proizvodnji, dok prošle godine ova pozicija uopće nije ulazila u prvih 10 zanimanja. Također, povećana je potražnja za vozačima svih kategorija (posebno C i E) te radnicima u logistici poput skladištara – navodi se u rezultatima analize.

je pak riječ o radnicima, oni su u navedenom razdoblju najčešće tražili poslove u kategorijama: administrativne usluge, nekretnine, osiguranje, komercijala -prodaja i ljudski resursi, a najmanje zanimanje pokazali su za rad u kategorijama: prevoditeljske usluge, rudarstvo, zanatske usluge, obrazovanje i konzalting. Zanimljivo je spomenuti da su strane tvrtke smanjile potražnju za radnicima u ovoj zemlji. Od ukupnog broja oglasa, u prvoj polovini 2023. godine 7% oglasa je s inozemnom lokacijom. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, broj oglasa s inozemnom lokacijom je nešto manji (-2%), međutim, broj prijava na ove oglase veći je u odnosu na prošlu godinu, što da zaključiti kako je među domaćom radnom snagom povećano zanimanje za poslove u inozemstvu.

Sudeći prema objavljenim oglasima za rad u inozemstvu u ovoj godini, najviše su traženi profili radnika iz kategorija: ugostiteljstvo i turizam, elektrotehnika – strojarstvo, prijevoz – skladištenje i logistika, zanatske usluge, komercijala – prodaja. Najveća promjena od prošle godine je rast potražnje za radnicima u kategoriji prijevoza, skladištenja i logistike te pad potražnje za radnicima u IT sektoru, ali i za radnicima u prodaji, građevinarstvu i proizvodnji.

Kada su u pitanju države koje traže radnike iz BiH, i dalje su najzastupljenije Hrvatska, Njemačka, Slovenija, Srbija, UAE, Austrija, Crna Gora te Kuvajt. U odnosu na prethodnu godinu, Hrvatska, Njemačka i UAE zemlje su u kojima je porasla potražnja za radnicima iz BiH u ovoj godini.

 

 

 

(vecernji.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta...

U julu 2023. godine u Landskroni, Švedska, bošnjačkoj mladoj porodici ( identitet poznat redakciji...

Krajem septembra korisnicima Windowsa 11 stižu značajne nadogradnje ovog operativnog sistema.

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu iznosila je...

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.