Search
Close this search box.

Nakon CIN-ove priče: Formiran predmet zbog nestanka bebe Sare, iz UKC-a RS tvrde da je sve urađeno po protokolu

Podijeli članak:

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka formiralo je predmet nakon emitovanja dokumentarnog filma Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) “Gdje je Sara?”, koji je uznemirio javnost i pojačao pritisak na institucije da odgovore na pitanja koja su godinama izbjegavali.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka (OJT) formiralo je po službenoj dužnosti predmet u slučaju nestanka beba majki Aleksandre Blagojević i Nataše Stijak, koje su se porodile u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske (UKCRS) 2018. godine.

Predmet je formiran nakon objave CIN-ovog dokumentarca “Gdje je Sara?” u kojem su dvije žene govorile o bolnim iskustvima poroda i nestanka svoje djece. Njihova svjedočenja su izazvala veliku uznemirenost u javnosti, koja od institucija i ustanova traži odgovore o sudbini beba.

Iz OJT Banjaluka kažu da će provjeriti iznesene navode, prikupiti sve potrebne informacije i obavještenja te utvrditi okolnosti.

Sarini roditelji Aleksandra Blagojević i Miloš Kuprešanin su još 2019. godine prijavili sve što im se desilo, a OJT Banjaluka je formiralo predmet. No, u oktobru 2021. godine tužiteljka Zorica Baroš donosi Naredbu o nesprovođenju istrage na osnovu izvještaja dvojice vještaka koji su zaključili da u postupcima medicinskih radnika nije bilo elemenata propusta i nesavjesnog liječenja.

Tužilaštvo tada nije propitivalo gdje je sahranjena Sara, iako su roditelji i to napisali u izjavama.

Aleksandri i Milošu su tri dana nakon Sarinog rođenja iz UKC RS saopštili da je njihova beba umrla.

Oni su nakon Aleksandrinog izlaska iz bolnice mjesec dana čekali na rezultate obdukcionog nalaza, rukovodeći se nejasnim i nepotpunim informacijama koje su dobili u bolnici. U međuvremenu su dobili poklon paket za novorođenče, ali ih niko nije obavještavao o rezultatima nalaza.

Kako bi saznali šta se dešava, otišli su na UKC RS po informacije o obdukciji, a saznali su da je bolnica u međuvremenu, bez njihovog znanja i dozvole, sahranila Saru na gradskom groblju.

Aleksandra i Miloš tada počinju borbu sa institucijama i ustanovama te potragu za tijelom svog djeteta, ali nailaze na šutnju i zatvorena vrata: Javno preduzeće Gradsko groblje i UKC RS su ignorisali sve njihove zahtjeve za odgovorima i razgovorom, a OJT Banjaluka je nakon dvije i po godine zatvorilo predmet po njihovoj prijavi.

UKC RS: Film napravljen tendenciozno, sve urađeno po protokolu

Oglasili su se i iz UKC-a RS, navodeći kako je “film napravljen tendenciozno, imajući za cilj potpunu diskreditaciju zdravstvenog sistema Republike Srpske”.

“Mnoge veoma važne činjenice su izostavljene u samom filmu, da li namjerno ili slučajno ostaje pitanje. S tim u vezi kada je riječ o ovako osjetljivim slučajevima smatramo da je potrebno da nadležene institucije utvrde činjenice, te na osnovu toga da se donese ispravna odluka i formira mišljenje jer javni prostor nije niti može biti ni sud ni sudnica”, naveli su u saopštenju.

Što se tiče nadležnosti UKC Republike Srpske u ovom slučaju, iz UKC-a tvrde “da su ispoštovani svi medicinski protokoli u liječenju trudnice i novorođenčeta i zakonska regulativa na osnovu koje je urađena obdukcija, za što postoji medicinska dokumentacija koja je na raspolaganju nadležnim institucijama”.

“Takođe, u našoj arhivi je potvrda o preuzimanju pokojnika od strane Gradskog groblja Banjaluka”, dodali su.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hercegovac Jozo Soldo svestrani je kreativac. Soldo je svoj hobi izrade industrijskih lampi i...

Pred sudom u austrijskom Velsu danas se pojavio državljanin Crne Gore (40) koji se...

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....