Search
Close this search box.

Nakon brojnih ubistava samo obećanja: Femicid krivično djelo, ali kada?!

Podijeli članak:

Nakon stravičnog zločina u Gradačcu, kada je Nermin Sulejmanović usmrtio tri osobe, a ubistvo svoje supruge prenosio na društvenim mrežama, političari su se aktivirali i najavili usvajanje novog zakona o zaštiti od nasilja u porodici te izmjene Krivičnog zakona kojima će se femicid tretirati kao posebno krivično djelo.

Davali su se rokovi od dva ili tri mjeseca kako bi Vlada uputila u parlamentarnu proceduru navedene zakone, no svi rokovi su probijeni.

Nudili pomoć

Ministarstvo pravde FBiH je formiralo radnu grupu za usvajanje novog zakona o zaštiti od nasilja u porodici, ali javnosti nisu poznata imena članova niti to dokle je ovaj proces došao.

Nedavno je u intervjuu za „Avaz“ resorni ministar Vedran Škobić (HDZ) kazao da se ovim izmjenama pristupilo zajedno s predstavnicima ”UN Women BiH”, ali nije otkrio u kojoj je to fazi.

Škobić: Čeka se na usvajanje. Facebook

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Dragan Mioković (NS) ističe da nekoliko parlamentaraca već godinu pokušava doći do materijala koji ih zanimaju i nude pomoć, ali kaže da do ovog trenutka nisu naišli na razumijevanje ministra Škobića.

– Treći put smo dobili obećanje na tematskoj konferenciji da će biti usvojen ovaj zakon. Sada je rečeno da će to biti u junu, prvi put je rečeno u junu prošle godine, a drugi put u oktobru prošle godine. Meni je iznenađujuće što se ovo odugovlači. Radi se o dva zakona koja nemaju ništa političko u sebi, oni su u svom najznačajnijem dijelu prošli parlamentarnu proceduru, čak i javnu raspravu – ističe Mioković.

Na doradi

Ističe da je neodgovorno tako važne zakone više od godinu držati na doradi.

– Godine 2013. BiH je ratificirala Istanbulsku konvenciju. Prošla vlast je to godinama držala u ladici, iako je BiH dužna da zakonodavstvo uskladi s Istanbulskom konvencijom. Zastupnici i zastupnice Naše stranke su još u prošlom mandatu predložili tekstove ovih zakona. Radi se o vrlo kvalitetnim zakonima i nije mi jasno zašto to nije dostavljeno parlamentarcima – pojašnjava Mioković.

U RS usvojen

Narodna skupština RS krajem prošle godine uvrstila je femicid kao posebno krivično djelo, ali mnogi zamjeraju to što nije definirala posebne kazne u vezi s tim.

Mioković: Tri obećanja. Anadolija

– RS je u tom kontekstu značajno ispred FBiH. Nažalost, kada je zakonodavstvo u pitanju, nije to samo u tom dijelu, ali donekle je to i razumljivo jer je sve centralizovano – ističe Mioković.

Razumijem da neki politički zahtjevni zakoni trebaju vremena da prođu kroz proceduru, ali u ovim zakonima nema ništa sporno, kaže Mioković.

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...